Повече от година след бунта на бежанците, настанени в бежанския лагер в Харманли, прокуратурата изготви обвинения. Към момента обвинителните актове се превеждат на три езика - пащу, урду и фарси и предстоят да бъдат връчени на обвиняемите.

Обвинени са 21 чужди мигранти от афганистански произход. Четирима от обвиняемите са непълнолетни, но според прокуратурата са разбирали значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си.

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли
Обновена

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли

Обстановката към момента е спокойна

Припомняме, на 24 ноември 2016 г. мигранти изпотрошиха бежанския център в Харманли. При бунта на бежанците в Харманли бяха ранени повече от 20 полицаи. Тогава органите на реда задържаха близо 400 бежанци. До безредиците се стигна след като центърът беше изолиран заради съмнения за заразни болести и епидемии.

Прокуратурата обвини афганистанците в това, че са унищожили противозаконно чужди недвижими вещи - сгради, съоръжения и оборудване - халета № 9, 10 и 11, столова, нов приемателен център и баня. Потрошени са и движими вещи на терен - 52 бетонни колчета, 5 осветителни тела и 30 крана. Щетите възлизат на 85 094 лв.

Година след бунта в Харманли делото по случая все още виси

Година след бунта в Харманли делото по случая все още виси

30% от бежанците в Харманли искат да останат в България

Относно причинените телесни повреди на пострадалите полицейски служители, участвали в опазването на обществения ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.