Не е грешка поставянето на бежанския център в Харманли под карантина. Тази позиция изрази в кулоарите на Народното събрание бившият вътрешен министър Цветан Цветанов след снощните размирици, предизвикани от мигрантите.

Като председател на вътрешната парламентарна комисия той смята още на следващото заседание да постави темата за разискване. Нямало държава в ЕС, която да е застрашена от бежански поток и да е застрахована от бунтове.

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли
Обновена

400 арестувани мигранти след бунта в Харманли

Обстановката към момента е спокойна

Нещата вече се успокоиха, информира Цветанов за ситуацията тази сутрин в центъра в Харманли. Институциите, които имат пряко отношение към мерките за безопасност, трябва да се координират по-добре. Медицинските екипи трябвало да влязат веднага в бежанския център още при затварянето му. В момента политиците трябва да сме много обрани и да не сме част от провокирането, категоричен бе Цветанов. Не трябвало да се създава напрежение между харманлийци и мигрантите.

Размирици в бежанския център в Харманли, Борисов пристигна на място

Размирици в бежанския център в Харманли, Борисов пристигна на място

Има ранени полицаи...

Убеден съм, че нещата ще се нормализират, подчерта Цветан Цветанов. Бежанци от центъра ще бъдат екстрадирани. Според него заради променящата се среда за сигурност трябва да сме нащрек.

За меката реакция спрямо бежанците в Харманли не били виновни полицаите, а ръководството на МВР. Това смятат от Патриотичния фронт за безредиците в центъра. Искрен Веселинов припомни, че преди месец патриотите са внесли предложения за използване на сила спрямо бежанците. Тогава обаче с присмех се гледало да това предложения. Ексцесиите в Харманли показали, че предложението им било обосновано.

Нужна е бърза и решителна намеса от страна на държавата. Това смята Найден Зеленогорски за бежанските бунтове в Харманли. МВР се намеси адекватно, каза депутатът в кулоарите на НС.

Реформаторите очаквали прокурори и следовател да установят подбудителите и извършителите и те да бъдат екстрадирани от България незабавно.

Всички сме изключително притеснени, сподели още Зеленогорски. Той настоява за изслушване във вътрешна комисия на отговорните институции. Депутатът вижда организираност в бунтовете.