Районната прокуратура в Ямбол се самосезира по сигналите за умрели животни, които били на водопой в река Тунджа. По случая е разпоредена проверка.

Припомняме, на 13 август, неделя, няколко крави, собственост на мъж от село Кукорево, са умрели след като са пили вода от река Тунджа.

Проверяват водите на река Тунджа за отрови

Проверяват водите на река Тунджа за отрови

Заради сигнал за мъртви животни след като пили от водата

Проверката трябва да приключи в 30-дневен срок. Водите на река Тунджа ще се инспектират съвместно от Областната дирекция на МВР в Ямбол, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, Басейнова дирекция -Пловдив, Регионална ветеринарно-медицинска служба - Ямбол и Областна дирекция по безопасност на храните - Ямбол.

Проверката предвижда да се съберат подробни сведения от страна на собственика на животните и други лица, имащи отношения по случая. Институциите трябва и да установят дали има пострадали други животни, които са консумирали вода от река Тунджа.

Проверките ще изследват и качеството на водата в реката, за да се установи дали водата представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

Община Ямбол да спре изтичане на фекални води в река Тунджа

Община Ямбол да спре изтичане на фекални води в река Тунджа

Разпоредбата е на Регионалната екоинспекция от Стара Загора

При замърсяване органите трябва да намерят и източника. Предстои да бъдат взети и проби, които да установят и точната причина за смъртта на животните.

Спрямо резултатите от проверката наблюдаващият прокурор ще прецени има ли данни за извършено престъпление от общ характер.

Река Караагач отново пълна с мъртви риби

Река Караагач отново пълна с мъртви риби

Туристите определят случващото се като екологична катастрофа