Депутатът от ПП и бивш вътрешен министър Бойко Рашков ще бъде призован да даде показания по аферата "Хемус". От Софийска градска прокуратура са слушали предаването на Нова телевизия "На фокус" в неделя и са чули думите на Бойко Рашков, че по разплитането на случая има достатъчно информация и рано или късно ще стане ясно, че "онези огромни финансови ресурси са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми" и че има доказателства за това.

Прокуратурата се е поинтересувала от още информация, с която Рашков заяви, че разполага

От прокуратурата припомнят, че за договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус" е отделено от останалото разследване. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). С постановление от 16.09.2022 г. на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

Прокуратурата цитира думите на Бойко Рашков, че "парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София". От тях СГП заключава, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани.

Бойко Рашков: Ще продължим разследването на схемите на ГЕРБ с пътните строежи

Бойко Рашков: Ще продължим разследването на схемите на ГЕРБ с пътните строежи

Ако политици продължават да се занимават с криминални престъпления, трябва да има затвор за тях

Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по основното дело "Хемус", нито втората проверка за лотове 7, 8 и 9 - която тече в момента. Освен това публичните изказвания на Рашков са лишени от конкретика, която да позволи на прокуратурата да извърши проверка на твърдените от него факти.

"Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани", посочват от СГП, но уточняват и че ще питат как, кога и по какъв начин е разбрал тази информация "Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", посочват от СГП.

От своя страна прокуратурата ще извърши всички възможни, съгласно закона, действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

СГП напомня и че явяването на Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, като цитират е члена в Конституцията съгласно, който е това задължение - чл. 58, ал. 1 от Конституцията на Република България (КРБ), всеки български гражданин е длъжен да спазва и изпълнява Конституцията и законите.

Караджов окончателно разплита възела с АМ "Хемус" до 2027 г.

Караджов окончателно разплита възела с АМ "Хемус" до 2027 г.

Паритетът на лева можел да бъде спасен само с инвестиции в инфраструктура

Добавят и член 145, ал. 1, т. 4 от ЗСВ, който гласи, че: "При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може: ...4. да призовава граждани или упълномощени представители на юридически лица, като при неявяването им без уважителни причини може да разпореди принудително довеждане;"

Според чл. 145, ал. 3 от ЗСВ: "Разпорежданията на прокурора, издадени в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и гражданите."

А чл. 405, ал. 1 от ЗСВ установява, че "Който не изпълни разпореждане на съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител или съдия по вписванията, дадено по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 50 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание."

Чл. 205, ал. 1 от НПК: "Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.";

Освен това от СГП поясняват, че призоваването и явяването на Бойко Рашков пред компетентните органи на прокуратурата се налага и с оглед на това, че изказвания в публичното пространство, пък били те и от лице, заемало поста вътрешен министър, не могат по закон да бъдат ползвани като доказателства в евентуален бъдещ процес, тъй като обективната истина в наказателното производство съгласно чл. 13, ал. 2 от НПК се разкрива единствено и само по реда и със средствата, предвидени в НПК, а сред тях публични изказвания не са предвидени.