Обвинителен акт срещу кмета на с. Галиче Ценко Чоков е внесен днес от Районната прокуратура в Бяла Слатина.

Обвинителният акт е за извършено от него документно престъпление в качеството му на длъжностно лице (чл. 311, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс).

Става въпрос за правата на Чоков като кмет на селото да удостоверява полагането на подписи върху частни документи, тяхното съдържание и др.

Обвинителният кат се опира на свидетелства на жена от Благоевград, която продала земя в село Галиче, като за тази цел използвала своя позната от селото. Кметът Ценко Чоков удостоверил с подписа си неверни документи – а именно, че продавачката на земята лично е подписала документите за продажба – нещо, което не само не се потвърждава от свидетелката, но и от направената съдебно почеркова и техническа експертиза. Според показанията кметът купил земята за собствени нужди.

Ценко Чоков не се признава за виновен по случая и като свидетел не се признава за виновен и не дава обяснения по повдигнатото му обвинение, но твърди, че въпросната жена с инициали В. К. се е подписала лично в негово присъствие и е изписала имената си върху документите.

От прокуратурата съобщават още и резултатите, които са постигнали до този момент по разпоредената от Върховна административна прокуратура проверка.

В проверявания период - от 2011 г. до месец януари 2016 г. - прокурорите са установили допуснати множество нарушения на Закона за гражданската регистрация. В 121 случаи не са представени всички изискуеми от закона документи за извършване на законосъобразна регистрация по постоянен и настоящ адрес, а в някои случаи е извършена такава регистрация, без да е налице заявления за регистрация по постоянен адрес.

При проверка на Общия регистър за нотариални заверки, удостоверяващи съдържание на документ, в специалните книги по чл. 590 на ГПК, водени по години, не се съхраняват 159 екземпляра на преписи от заверени пълномощни за трансформация на право на собственост върху недвижими имоти.

Констатираните нарушения при изпълнение на удостоверителните функции и при извършване на адресните регистрации сочат на неспазването на закона.

От прокуратурата заявяват, че продължават работата си по реда на надзора за законност относно дейността на кмета на с. Галиче Ценко Чоков, както и установените данни за евентуално извършени други документни престъпления от кмета Чоков.

Припомняме, село Галиче стана скандално известно след поредица от репортажи по национални медии заради действията на кмета на село Ценко Чоков. Освен че кметът стана известен с това, че като част от предизборната си кампания прати свои съселяни на почивка, той бе обвинен от местен човек, че е подпалил колите му.

Освен това синовете на Чоков са забъркани в побой и упражняване на насилие. Срещу сина на Чоков вече е внесен обвинителен акт.

Преди един месец главният прокурор нареди цялостна проверка на дейността на кмета на село Галиче.