В началото на септември прокуратурата смята да заведе дело пред Районния съд за обявяване за нищожни на две решения, с които поземлената комисия в Самоков е върнала 4500 дка гори в повече на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Това съобщи mediapool.bg, позовавайки се на Върховната касационна прокуратура.

Ден по-рано Малина Ачкаканова, наблюдаващият прокурор по досъдебното производство за извършени длъжностни престъпления по казуса, съобщи че в началото на юли е било изпратено искане до Министерството на земеделието и продоволствието за преразглеждане на двата акта. Прокуратурата вече разполага със заключения на експерти, че са върнати 4500 дка повече гора.

Ден по-късно, след обмен на информация между прокуратурата и ведомството на Нихат Кабил, става ясно, че подобно искане не е било изпращано. От ВКП са уточнили пред Mediapool, че то е било подготвено от Върховна административна прокуратура, но така и не е стигнало до земеделското министерство, защото не е било изпратено.

Причината е, че държавното обвинение на най-висше ниво се е отказало да търси процедурата връщане на горите на държавата чрез ведомството на Нихат Кабил и е решено да се атакуват актовете директно пред съда.

Прокурор Ачкаканова е чакала отговор от МЗП, защото е смятала, че от ВАП все пак са изпратили документа, уточняват от държавното обвинение.

Като друга причина за недоразумението от ВКП сочат закъснението на експертизата, която е трябвало да покаже точните граници на върнатите в повече декари гора. Без тях е невъзможно да се търси отмяна на решение на поземлената комисия и успех на бъдещото съдебно дело.

Паралелно с делото за отмяна на актовете на поземлената комисия, прокуратурата води и досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления при връщането на терените. В периода от 2000 до 2003 г. на лидера на НДСВ са върнати общо 16 541 дка гори в Рила. Това става с общо седем решения на поземлената комисия в Самоков, а след това и на общинската служба по горите.

Това е третото наказателно производство, което се образува от държавното обвинение за реституцията на имотите и земите на Саксбурггтоски.

На 23 август 2006 г. Софийска градска прокуратура образува две дела за реституцията на резиденция "Врана" и царските имоти в Самоковска община - "Бистрица", "Саръгьол" и "Ситняково". Те са за длъжностни престъпления и заведени по познатата схема срещу неизвестен извършител. И двете дела са пред приключване.