Ръководството на прокуратурата призовава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа казуса и да излезе с решение за засягане на независимостта и доброто име на прокурорите Димитър Петров, Ангел Кънев, Евгения Станкова и Силвия Соколова, засегнати от редица медийни публикации.

За ръководството на Прокуратурата е напълно ясно, че причина за персоналните атаки в медии срещу магистрати са проведените през последните години разследвания по дела, представляващи голям обществен интерес, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси.

В становището, разпратено и до медиите, се посочват публикация в segabg.com от 6 август, в която са "представени манипулативни твърдения и неистини" за кариерното израстване на прокурорите Димитър Франтишек Петров, който оглави преди дни Специализираната прокуратура, както и за Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура.

"Тази статия не е изолиран случай. Тя е част от целенасочени атаки в определени медии срещу прокурори, следователи и съдебни служители", заявява становището и се посочва "Капитал" също като част от медийната атака срещу прокуратурата.

Според ръководството на прокуратурата независимостта на прокурорите и следователите е от съществено значение за върховенството на закона, а независимостта не е привилегия, а гаранция в интерес на справедливостта и на безпристрастната работа на органите на съдебната власт.

Според ръководството на прокуратурата публикациите целят "персоналното компрометиране на определени магистрати", но и чрез внушения се цели формиране на недоверие у гражданите към съдебната власт и конкретно към прокуратурата. Поставя се акцент върху това, че се засяга личната сфера на магистратите, включително и техни близки и роднини.

Ръководството на прокуратурата заявява, че главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници изразяват пълна подкрепа към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова и припомнят, че още през май месец са заявили подкрепа на прокурор Ангел Кънев при опита той да бъде персонално компрометиран. 

Тази позиция потвърждаваме категорично и сега, заявява ръководството на прокуратурата.