Прокурорът по делото срещу групата за отвличания на „Наглите" Бисер Кирилов си направи самоотвод. От справки, които съдът е изискал стана ясно, че прокурорът се е срещал със свидетеля Иван Велев - ползвател на къща в село Петровене, където се предполага, че е държан отвлеченият Румен Гунински.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че по искане на прокурора е направен оглед на къщата с участието на самия Румен Гунински. Съдът прие, че действието на държавния обвинител е неправомерно, тъй като прокурорът е надвишил правомощията си.

Когато делото е в съдебна фаза, държавното обвинение е страна в процеса и събирането на доказателства е изцяло в правомощията на съда. Освен това участието на Румен Гунински младши в огледа обезсмисля провеждането на следствен експеримент в една от „къщите на ужасите", в която се предполага, че той е бил държан.

Определение за провеждане на такъв следствен експеримент съдът е издал в средата на юни месец тази година. След като уважи искането за отвод на прокурора, днес решението за провеждане на следствен експеримент със сина на правешкия бизнесмен бе отменено.

Припомняме, по време на едно от предишните съдебни заседания съдът поиска справки и от МВР и от ВКС, за да изясни обстоятелствата за нарушението на прокурор Бисер Кирилов. Отговорът на двете институции доведе до решението на съда да не бъдат разпитвани Гуниски баща и син.

Защитникът на подсъдимия Павел Петков - адвокат Илиян Василев поиска отвод и на другия наблюдаващ прокурор по делото Антоанета Близнакова. Василев заяви, че прокурор Кирилов се явява изкупителна жертва на цялата организация на процеса, която не произхожда от него.

Адвокатът е убеден, че всяко действие на наблюдаващите прокурори е съгласувано изцяло с ръководството на прокуратурата. Според него, наблюдаващият екип Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова е жертва на „решения, които не те вземат". Тези решения по думите на Василев се вземат „от други нива, от хора, които никога няма да излязат с имената си, за да защитят позицията си".

И един от подсъдимите по делото Кирил Кирилов взе отношение като отправи обвинения пряко към прокуратурата, а не само към наблюдаващия прокурор Бисер Кирилов.

Подсъдимият определи като „престъпни действия" и „престъпни безобразия" начина, по който се ръководи делото. Кирилов поиска от съда да прецени дали този начин е законен и дали това не нарушава правото му на справедлив процес.

Другият наблюдаващ прокурор Антоанета Близнакова бе категорична, че с действията си не е нарушила по никакъв начин закона. Съдът не направи отвод на Близнакова и тя остава представител на държавното обвинение по делото срещу „Наглите". Мястото на Бисер Кирилов зае прокурор Стефан Рачев.