Ясен Тодоров, който преди дни хвърли оставка като председател на Етичната комисия на ВСС, сега ще поеме новосформираната Комисия по професионална етика към Покурорската колегия.

Това стана ясно преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.
Тодоров обясни пред медиите, че е подал оставка заради промените в Закона за съдебната власт, според чиито разпоредби в двете колегии, на които беше разделен ВСС, трябва да се създадат две комисии - по атестиране и по професионална етика.

До създаването на съответните комисии към отделните колегии, досега функциониращата голяма Етична комисия продължава да работи. Работата по неприключилите проверки ще продължи в съответните комисии към двете колегии.

Прокурорската колегия вече има Комисия по етика, но съдийската колегия – още няма. Затова с всички проверки, свързани с прокурори и следователи, от понеделник вече се занимава Прокурорската етична комисия.

В старата етична комисия са останали само проверките на съдии. С оглед на това, че Тодоров е в Прокурорската колегия и че в обществото било „налагано мнението, че едва ли не Прокуратурата се бърка и меси“ в управлението на съдилищата, той решил да се оттегли от голямата Етична комисия. Заместила го Даниела Костова, която е член на Съдийската колегия.

Надявам се в обозримо бъдеще Съдийската колегия да формира етична комисия и всички казуси, свързани със съдии да се прехвърлят там“, каза той.

По отношение на казуса за "шпицкомандата" в Прокуратурата, за която заговори следовател Бойко Атанасов и появилата се информация, че той е бил подслушван, Тодоров коментира, че за голямо учудване, в деловодството на ВСС към 11.45 ч. нямало входиран никакъв документ от Бюрото за контрол на СРС. Преди два дни в сайт бе съобщено, че следователят от следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов е  бил подслушван незаконно.

Тодоров подчерта, че с промените в ЗСВ членовете на ВСС имат достъп до класифицирана информация, така че може да се направи пълна проверка. Каква точно проверка ще бъде направена по случая обаче и коя етична комисия ще я извърши, членът на Прокурорската колегия отказа да коментира.