Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира към този час на извънредно заседание, на което да бъде решено кой да изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на редовен наследник на отстранения Иван Гешев, Съобщи БНТ.

Според Атанаска Дишева, член на ВСС, решението обаче трябва да се вземе от Пленума на Висшия съдебен съвет, а не само от Прокурорската колегия.

Георги Кузманов от Прокурорската колегия пък смята, че единствено тя е тази, която трябва да вземе решението.

В срок от 7 дни след издаването на указа, с който Гешев е освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

БГНЕС информира, че Дишева е разбрала от медиите за насроченото за днес заседание. "Идвам с намерението да участвам в заседание на Пленума на ВСС, защото считам, че изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума", обясни тя.

Член на ВСС проговори за опити за натиск от Гешев

Член на ВСС проговори за опити за натиск от Гешев

В законовия срок ВСС ще стартира процедура за избор на нов главен прокурор

Според Атанаска Дишева за изпълняващ длъжността главен прокурор не трябва да бъде избиран някой от заместниците на Иван Гешев. Тя смята, че след като титулярът на длъжността главен прокурор се избира от Пленума на ВСС и има много подробно регламентирана процедура за това, няма никаква правна и житейска логика негов заместник, който временно да изпълнява временно, да бъде избиран само от Прокурорска колегия.

"Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран", изтъкна тя.

Дишева каза още, че регламентът за процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на върховни съдилища в изключителен и в текста не се казва какво се прави, след като някой бъде отстранен преди изтичане на мандата.

"Не е целесъобразно изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде някой от заместниците на Гешев, поради публично известни обстоятелства за позициите, които от една страна г-н Сарафов заяви, от друга страна - неговите четирима заместници. Но това е въпрос, който предстои да бъде дебатиран", заяви Дишева и посочи. По думите й все пак, ако някой от петимата заместници на главния прокурор докаже, че се разграничава от поддържаната досега политика на Иван Гешев, би могло да се гласува и за него. По мнението й като че ли Борислав Сарафов се е извинявал на Гешев, че така се е случило, съответно - не се е разграничил от неговата политика, и затова позицията му й се струва неискрена.

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

16 гласа "за" уронването на престижа на съдебната власт