Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура, съобщава правният портал Lex.bg

Това са Мима Куцкова, Иван Стефанов, Вероника Димитрова и Ангелина Василева, Господин Бумбаров и Атанас Доцински. Двама от тях. Куцкова и Стефанов, бяха част от екипа на бившата шефка на СРП Невена Зартова.

Прокурорската колегия трансформира четири бройки за редови прокурори в длъжности за заместници и "прехвърли" два щата от районните прокуратури в Ловеч и Търговище в СРП, за да може назначенията да станат факт.

Решенията бяха взети единодушно и без дебати.

Предложенията за назначаването на шестимата заместници са на и.ф. административен ръководител на СРП Светлана Митова.

Припомняме, че през февруари 2024 г. и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на дейността на Софийска районна прокуратура във връзка с влиянието на Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС започна разследване кои прокурори от СРП са присъствали на коледно парти на СРП, на което се е появил и Нотариуса.

Мима Куцкова, един от бившите заместници на Невена Зартова, потвърди, че в коментари след събитието е разбрала, че на банкета е присъствал и Мартин Божанов. Тя обаче отказа да посочи кои нейни колеги са обсъждали темата.

Мима Куцкова е и прокурорката, която пред временната парламентарна комисия обясни, че тя е разпитвала Божанов по жалба срещу него, Велимир Атанасов, Емил Писков и Пепи Еврото за принуда и шантаж, но производството е прекратено. 

Пет оставки, и на шефката, в Софийска районна прокуратура

Пет оставки, и на шефката, в Софийска районна прокуратура

Заместниците на Невена Зартова се разграничиха от действията й