Пациентски организации "Заедно с теб" се възпротиви срещу предложенията на НЗОК да отпадне възможността аптеките да отпускат само наличните лекарства или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК.

Аптеките да не изпълняват рецепта по Здравна каса, ако някой от медикаментите в нея липсва - предложението на ръководството на касата е заложено в новите условия за работа на аптеките с лекарства и медицински изделия, заплащани от ведомството. Те трябва да влязат в сила от 1 април. Стотици хиляди пациенти с хронични заболявания могат да се окажат в ситуация да обикалят по аптеките.

Тези предложения са в ущърб на пациентите, защото, ако липсва едно лекарство или то е в недостатъчно количество в аптеката от трите, изписани в рецептата, пациентите трябва да се върнат при лекаря и да поискат промяна в рецептата и в протокола. Такава промяна може и да е недопустима според техническите изисквания на касата и съответно пациентът трябва да обикаля по аптеките, докато намери къде да му изпълнят цялата рецепта, посочват от "Заедно с теб". Те са за оставане на сегадействащия закон.

Свидетели сме на редовна липса на дори животоспасяващи лекарства в системата, категорични са "Заедно с теб".

Пациентски организации "Заедно с теб" са притеснени и от изискванията от НЗОК в нарушение на националното законодателство и правото на ЕС да задължи аптеките да подават верификационни данни и към НЗОК, след като същите верификационни данни вече са им предоставени от органа, който администрира регистъра за верификация - Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Крайно време е НЗОК да организира техническия контрол върху верификацията на лекарствата, но не в разрез с Регламента, смятат от там.

Друг проблем, на който "Заедно с теб" акцентира, е, че НЗОК трябва да осъществява технически контрол в реално време на правилното изписване на рецептите от лекарите, а не пациентите да стигат до аптеките и там да разбират, че има грешки или дублиране и респективно тези медикаменти да не бъдат заплащани на аптеките от НЗОК.