Свидетелството за съдимост като ангажимент на администрациите изисква промени в 40 закона. Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на Министерски съвет. Той бе категоричен, че тази услуга трябва да стане достъпна електронно в кратки срокове.

Все пак Дончев призна, че има концептуални въпроси, които трябва много бързо да се уредят. Така свидетелството за съдимост се иска и от редица частно-правни субекти, основно за постъпване на работа. Концептуалният въпрос бил каква част от тях да имат достъп до регистъра на Министерство на правосъдието, за да правят справки. "Процесът не е лесен, защото става дума за чувствителна информация. За въпросния регистър не може да бъде уреден широк обществен достъп", коментира Дончев.

С 12 електронни удостоверения облекчават граждани и бизнес

С 12 електронни удостоверения облекчават граждани и бизнес

От септември администрацията извършва справки по служебен път

Росен Желязков, директор на агенция "Електронно управление" обясни, че в момента в различни закони има изисквания, които са към физическото лице - то да не е осъждано и да няма влязло в сила присъда. Така в закона това обстоятелство се удостоверява от самото лице с предоставяне на свидетелство за съдимост.

"Изменението, което предстои ще предвиди, че доказването на това обстоятелство става служебно от администрацията. Същевременно за самите администрации ще възникне задължението, а от друга страна и улеснението достъпването до националната база на бюрата по съдимост да става от самата администрация с електронен подпис, което ще гарантира сигурност по отношение на невъзможността от произволен достъп до чувствителна информация за лицата", обясни Желязков.

Така от една страна се предвижда промяна в административния режим, а от друга страна това трябва да става при необходимите гаранции за сигурен достъп като целта и ефектът от това е облекчаване на физическите лица.

Националната база на Министерство на правосъдието ще има задължението да комуникира с регионалните бази на бюрата по съдимост в страната.