Министерски съвет с мерки за привличане на инвеститори и отпадане на нуждата гражданите да "куриерстват" между администрациите за извършваните от тях услуги. Дванадесет са електронно достъпните удостоверения.

На брифинг след заседанието на кабинета, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че голямата битка е за пълната електронизация на процесите, отпадане на необходимостта от представяне на хартия на удостоверения, достъпни в регистрите и извършване на служебни справки от администрациите.

По думите му това е фундаментът на административната реформа. Така от септември реално ще се извършват справки от страна на администрацията по служебен път за 12 типа удостоверения, изисквани за предоставяни на други комплексни услуги. 12-те удостоверения са електронно достъпни в 8 регистъра - Търговски, Имотен регистър, Булстад, Регистър на задълженията към митническата администрация, Регистър на актовете за граждански брак, Регистър на задължените лица, Регистър на пенсионерите и Регистър на признатите дипломи за висше образование.

Така тези регистри вече били достъпни по електронен път от различни администрации. "Веднага след взетото днес решение ще влезем в кореспонденция с всички администрации, ще искаме информация от тях кои услуги, които те предоставят, са базирани на информация, налична в тези регистри, какви са законовите основания да изискват документи от тези регистри и да предоставят тези услуги", обясни Томислав Дончев.

Промени в 40 закона за електронно свидетелството за съдимост

Промени в 40 закона за електронно свидетелството за съдимост

И тази услуга трябва да стане достъпна електронно в кратки срокове

Очаква се до началото на август да се извърши анализ на тази информация и от септември да бъдат изготвени предложения за законодателни промени, за да бъде спряна необходимостта да се иска от гражданина да носи справка на хартия.

Росен Желязков, директор на агенция "Електронно управление" обясни, че целта на промените е основните администратори на данни в регистри да обменят информация по автоматичен път. "Това означава, че не трябва да има нито куриерстване от страна на гражданите и бизнеса, нито активно поведение от страна на администрацията", посочи Желязков.

"Автоматичният обмен на данни ще се случи по силата на Пътната карта до края на 2018г", коментира още той. До тогава администрациите служебно щели да достъпват до регистрите и да взимат информацията. Така въпросните 12 удостоверения фигурирали в десетки, дори стотици други административни услуги.

Желязков уточни, че до края на годината ще бъде премахнато изискването за предоставяне на годишните финансови отчети от страна на фирмите в три институции - Статистически институт, Национална агенция по приходите и Търговския регистър. "Ще бъде създадена единна входна точка, което ще да доведе до трикратно облекчение на бизнеса", увери той.

Според Томислав Дончев с тези стъпки се дават по-големи шансове за нови инвестиции. "Това е въпрос от първостепенно значение за икономическото развитие на страната", изтъкна вицепремиерът Дончев.

12-те електронно достъпни удостоверения са:

1.Удостоверение за вписани в регистър Булстад обстоятелства, издавано от Агенция по вписвания;

  1. Удостоверение за вписвания, заличавания и отбелязване на юридическо лице в Имотния регистър;
  2. Удостоверение за вписване, отбелязване и заличаване по партида на физическо лице в Имотния регистър;
  3. Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър;
  4. Удостоверение за липса и наличие на задължение за публични държавни вземания, събирани от митническите органи;
  5. Удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;
  6. Удостоверение за съпруг и деца, издавано от общинска администрация;
  7. Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;
  8. Удостоверение за наличие и липса на задължение, издавано от Национална агенция по приходите;
  9. Удостоверение УП -7 за размера и вид добавки на пенсиите, издавано от НОИ;
  10. Удостоверение УП - 8 за доход, пенсии и добавки, издавано от НОИ;
  11. Удостоверение за признаване за придобито висше образование в чужбина, издавано от НАЦИД.