Проститутка от ромски произход просълзи съдебен заседател по делото срещу бившия депутат от левицата Тома Томов, Димитър Викентиев - бивш заместник на Томов в Оряховската прокуратура, и директора на следствената служба в Оряхово - Цецо Кривачков.

Припомняме, Томов е подсъдим само за подкуп, поискан от него през 1998 г., когато е бил районен прокурор на Оряхово. Състав на Софийския градски съд свали останалите обвинения от него за изнудване и за престъпление срещу правосъдието заради изтекъл срок по давност.

На днешното заседание показания даде 24-годишната Камелия Ставрева, която разказа, че когато била на 13 години семейството й искало да я омъжи. Така тя била изпратена при Славчо Петков, който обаче се оказал сводник и държал заведение, в което работели още 7-8 момичета, които били принуждавани да проституират в района на село Войводово.

Свидетелката през сълзи си спомни тежките изживявания от детството, жестоките побои от Славчо Петков, след които не можела да стане от легло по цяла седмица. Тя разказа, че все още има изгаряния по тялото си от цигари, които гасили в нея и белези от тежките побои.

Парите, които заработвала в заведението, в близост до турски паркинг, деляла по равно с Петков. Често тя виждала подсъдимия Димитър Викентиев в компанията на Славчо Петков в заведението. Според нейните показания, двамата били много близки приятели. Момичетата от заведението знаели, че той е прокурор и някои от тях поискали помощ от него, за да се измъкнат от тежкото си положение. Нито една не искала да работи при Славчо Петков, но били принуждавани с насилие.

Прокурорът обаче споделил с Петков, че проститутките му се оплакват и искат помощ, при което следвал още по-тежък побой.

Свидетелката разказа, че един ден избягала с клиент, който пътувал с турски ТИР и я откарал в родното й село. Няколко пъти Петков ходил да я търси, но неуспешно.

Камелия Ставрева си спомни, че малко преди полицейски проверки в заведението, Димитър Викентиев се обаждал на приятеля си Петков, за да го предупреди. Момичетата се криели в храстите, в гората и близките пещери.

Ставрева решила да свидетелства срещу Викентиев, защото, по думите й, когато искала да се оплаче, нямало кой да я чуе, а тормозът продължил около 3 години. След решението й обаче, започнали заплахи по телефона. Непознат за нея мъжки глас звънял и я питал: „Знаеш ли какво е от 5 до 15 години?".

Показания пред съда даде и сводникът на момичето - Славчо Петков, който разказа, че Ставрева била близка със сина му. Двамата живеели заедно, когато тя била 17-годишна. По думите му, свидетелката ходела да помага в заведението, но не й плащали, защото сина му я издържал.

Петков посочи, че се познава с Викентиев от около 20 години, но каза, че когато се виждали си говорели „общи приказки".

Свидетелят призна, че е осъждан за склоняване на жени към проституция и за незаконно притежание на самоделно оръжие.

След като изслуша двамата свидетели, съдът прецени, че не може да призове останалите свидетели по делото и приобщи показанията на някои от тях към останалите доказателства. Много от свидетелите не могат да бъдат призовани в съдебната зала, тъй като някои от тях са в чужбина, а за други няма данни за постоянния им адрес. Съдът е правил многократни опити да ги извика в съдебната зала, но неуспешни. Въпреки настояването на защитата тези опити да продължат и свидетелите да бъдат издирени, съдебният състав прецени, че това е безсмислено, тъй като обстоятелствата от показанията им, са установени и по други начини.

Съдът отхвърли и искане на защитата за назначаване на почеркова експертиза на три документа.

Припомняме, Тома Томов, Димитър Викентиев и Цецо Кривачков са обвинени за корупция, за изтръгване на показания, принуда, осуетяване на наказателното преследване. Първоначално обвинения бяха повдигнати само на Викентиев и Кривачков, но след като на Томов бе отнет депутатският имунитет, той също бе подведен под наказателна отговорност за подкуп, престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение.

Делото датира от февруари 2001 г., когато  Висшият съдебен съвет определя комисия за образуване на дисциплинарно производство срещу Тома Томов - тогавашен районен прокурор на Оряхово. Обвинението е за тежко престъпление по служба, извършено през 1998 г. и процедурата по образуването му е прекратена, когато Томов се кандидатира за депутат и получава имунитет.

В началото на 2007 г., след ревизия в прокуратурата, започва разследване срещу Тома Томов, Димитър Викентиев и директора на следствената служба в Оряхово - Цецко Кривачков. МВР разполага с данни за разговори за решаване на дела, както и съответстващи цени.

При обиск в дома на Викентиев са открити около 50 дела и 50 000 лв. Тогава обвинения са повдигнати само на Викентиев и Кривачков, защото по това време Томов е депутат от "Коалиция за България" и не се отказва от имунитета си. Процесът продължава на 22 декември и върви към приключване.