Граждани протестират пред сградата на Народното събрание, демонстрирайки подкрепата си към президентското вето.

Според тях с приетите от Народното събрание изменения в Закона за опазване на земеделските земи се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението с цел да се заобиколят съвременните изисквания и да продължи застрояването на красивите места на България по стари планове.

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи
Обновена

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи

С изменения в един закон се заобикаля Закона за опазване на земеделските земи

Гражданите протестират с викове "Искаме природа, не искаме бетон".

По мнение на протестиращите промените в закона ще позволят да се направят празни хотели, за да се перат пари. По мнение на един от протестиращите продължаваме да развиваме политика тук да идват най-евтините туристи и да превръщаме България в "туристическо гето".

Млада майка пък се опасява, че подобен закон ще позволи плодородни земи да се използват за индустриални нужди. Тя иска поля пълни с жита. Жената изтъква, че протестиращите ще настояват до последно.

Асоциация не разбира мотивите на президентското вето за земята

Асоциация не разбира мотивите на президентското вето за земята

Обвиняват Радев, че с този акт толерира зелената мафия и отритва обикновените трудолюбиви българи

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" също подкрепя днешния протест срещу застрояването на красивите места на България и унищожаването на земеделските земи.

Те изтъкват, че депутатите трябва да са наясно, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора.

Протест срещу ветото на Закона за посадъчния материал

Протест срещу ветото на Закона за посадъчния материал

Протестиращите смятат, че ветото работи срещу древните собственици на земи

Припомняме, малко по-рано днес пред сградата на Народното събрание  граждани протестираха и се обявиха срещу наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 закона, включително този за Законът за опазване на земеделските земи. Организатори на протеста бяха Националната асоциация "Българско Черноморие". Според тях спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи.