Най-вероятната причина за последното убийство в София са провалени бизнес планове и разочарование от това.

Това заяви Любомир Николов, директор СДВР, пред Нова телевизия.

Задържаният за убийството е бивш барман, който е имал намерение да работи с жертвата. Задържан е в хотел в Драгалевци. В момента е безработен. Не е познат на полицията до този момент със свои предишни криминални прояви.

Самото убийство е извършено в апартамента на убиеца, където той е поканил жертвата си. Загубвайки самообладание в даден момент, ударът е извършен с тъп предмет в задната част на главата. Последвало е разчленяване на тялото обаче - като част от останките са изхвърлени в канализацията. Именно това е издало убиеца. Костите на жертвата са открити в пет отделни чувала в яма на Витоша, където полицаите са отведени от помагача на убиеца. Имало е части от тялото, които са изхвърлени в кофи за смет.

Задържаха предполагаем убиец и съучастник за намереното в столична шахта тяло

Задържаха предполагаем убиец и съучастник за намереното в столична шахта тяло

До настоящия момент са извършени оглед и са разпитани свидетели

Иначе сигнал за изчезването на жертвата е подаден от негови близки още на 8 август, като от СДВР са предприели моментално неговото издирване. Още преди откриването на човешките останки полицията е влязла в следите на убиеца.

Иначе жертвата е 41-годишен, известен е на МВР, като има и изтърпяна условна присъда за опит за убийство. Собственик е на масажно студио с бизнес партньор чужд гражданин.

Според зам.-главния секретар на МВР Живко Коцев убийството било предварително обмислено и подготвено. "Престъплението е изключително зловещо", изтъкна Живко Коцев пред БиТиВи и добави, че според профила на психолозите спрямо убиеца се касае за едно лице, което има комплекси, злобен е и е отмъстителен. Напоследък липсват висшите ценности като морал, ценност и достойнство, като преобладават нисшите ценности като злоба, завист, отмъщение, арогантност, посочи зам.-главният секретар на МВР.

"Случаят е като по учебник. Става въпрос за убийство с личен мотив, извършено по особено жесток начин." Това е мнението на криминалиста Иван Савов. За това, че мотивът е личен, говори начинът на извършване на престъплението, коментира Савов.

Той посочи, че при друг мотив извършителят нямаше да постъпи така - да има разчленяване на тялото и да бъде укрито на различни места. Според разследващите убийството е извършено на 8 август, тогава е подаден и сигнал за издирване на убития мъж. Положени са доста усилия, за да не се хване човекът.

Според него е добре за разследването, че самият извършител не е предприел веднага мерки да избяга от страната. "Това донякъде ме озадачава. Тук има и някакъв психологичен момент - извършителят се е чувствал сигурен или е намерил някакво спокойствие след престъплението. Тепърва предстои да се установяват всички подробности.

Иван Савов похвали полицията за бързата и добре свършена работа.