Спешна проверка на болницата в Асеновград след сигнал до областния управител на Пловдив, че здравното заведение е отказало да приеме три жени от Дома за хора с умствена изостаналост в село Джурково със симптоми на COVID-19, съобщи БНР.

Те са на възраст между 30 и 40 години и са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Днес бяха потвърдени резултатите за коронавирус на трите жени. Бяха взети проби и на всички 40 обитатели на Дома, както и на медицинския и обслужващ персонал.

Инспекцията е установила, че в Ковид отделението на Асеновградската болница е имало свободни легла. Според директора на лечебното заведение става дума за недоразумение между началника на отделението и екипа на Спешна помощ, които са бързали да настанят пациентите.

"Има 16 легла, които са разположени в 8 стаи по две легла с отделен санитарен възел. Към момента обаче във всяка една стая е имало пациент. Може би воден от факта, че ще бъдат смесени пациентите с доказано заболяване Ковид и такива, които пристигат отвън, съмнителни, не е преценил, не си е позволил да направи разместване, да ги събере и настани в отделението, но по принцип легла - имало е", коментира д-р Иван Червенков, директор на МБАЛ-Асеновград.

"Ние ще имаме грижата с управлението на болницата да решим в следващите дни да има регулярност и съответно комуникацията да бъде подобрена, за да може съответните пациенти от Джурково да бъдат настанявани тук", увери и д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Здравните власти са категорични, че свободни Ковид легла в Асеновград има.

Моята молба и апел към ръководството на болницата е да изгладим наистина организационните проблеми далеч преди започването на есенно-зимния период, когато вече знаете, че ще се смесят и симптоми за COVID-19 с грипните симптоми, за да запазим наистина добра организацията, заяви областният управител Дани Каназирева.

Днес бяха тествани всички настанени в дома в село Джурково, както и целият персонал. Резултатите ще станат ясни в късния следобед утре.