"Този човек е примат, той има проблеми и е изпуснат от самото начало." Така психиатърът Цветеслава Гълъбова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия убийството на 7-годишното момиченце от Сотиря, Сливенско, от 21-годишния Мартин Трифонов.

Преди два дни дете бе изнасилено и пребито до смърт в сливенското село Сотиря. Вчера, след часове издирване и преследване, в околностите на селото бе заловен 21-годишният Мартин, безработен, малограмотен и вече осъждан за блудство и кражби.

21-годишният Мартин в плен на енергийните напитки

21-годишният Мартин в плен на енергийните напитки

Близки на Мартин са знаели за изнасилването и побоя до смърт над 7-годишното дете

Цветеслава Гълъбова призова първо да се прави разлика между психично болни хора и хора с психични проблеми. С уговорката, че говори преди експертизата, Гълъбова отрече мъжът да има психиатрично заболяване. Тя го определи като примат и психопат, без развита емоционална структура. Психопатите не желаят да се съобразяват с неписаните норми и емоционално не са интелигентни, те не са способни на емпатия, поясни психиатърът.

По думите й става въпрос за примат, който живее на нагонен инстинкт. Той няма никакви вътрешни спирачки и не е научен да се контролира, защото не е образован. На 21 години има стабилен стаж като криминално проявен и разбира какво е направил. Тези хора не са способни на съчувствие и емоционално са много студени, подчерта Гълъбова.

Мартин Трифонов е в болница под охрана

Мартин Трифонов е в болница под охрана

Той все още не е разпитван

Според нея такива хора могат да се променят, но трябва да го желаят, защото такива промени не настъпват с медикаменти. Гълъбова не знае доколко в затворите се работи с психопатите, но излизайки от затвора, такива хора няма какво да правят и отново попадат "в нищото".

Гълъбова смята, че трябва да има много строг контрол и лично тя си дава сметка, че няма против да живее в полицейска държава, в която се контролират хората, извършили тежки престъпления. Тя се застъпи за законодателна промяна, при която да отпадне намаляване на присъдата при признаване на вина, тъй като и в този случай - убийството в Сотиря, и в други случаи, тежко обременени престъпници излизат от затвора в обществото без промяна само след няколко години затвор.