Полицай от София е прострелян в главата. Инцидентът е станал към 11:30 часа в столичния кв. "Илинден", съобщиха от МВР.

Според първоначалната информация, два патрула служители на "Охранителна полиция" и на териториална полиция от Трето РУ се отзовали на сигнал, подаден от майката на психично болен.

Когато тя отворила вратата на жилището, синът й насочил пистолет към нея. Жената успяла да се отдръпне, но синът й прострелял полицейския служител в областта на главата.

Пострадалият незабавно е откаран в болница. Психичноболният е задържан. Изясняването на всички обстоятелства по случая продължава.

Раненият полицай е настанен в "Пирогов". По информация на БНР няма пряка опасност за живота на полицая.

Малко по-късно от Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" съобщиха, че простреляният полицай има огнестрелно нараняване в областта на лицето. Състоянието за момента е стабилно, няма опасност за живота му, изстрелът не е засегнал кости. Той е реанимиран по спешност. Направен му е скенер, за да се установи състоянието му.

Според изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД проф. Асен Балтов нараняването изисква допълнително наблюдение, хирургични интервенции и обработки. Това е причината простреляният 34-годишен полицай да остане за лечение в "Пирогов".

От МВР информираха, че главният секретар на вътрешното ведомство Младен Маринов лично се осведомил за състоянието на ранения полицай.

"Раненият колега е опитен служител със 10-годишен стаж в МВР, надявам се бързо да се възстанови", коментира главен комисар Младен Маринов.

Първите действия на служители на реда са били насочени към неутрализиране на стрелеца, така че да не нарани други хора, както и оказване на помощ на пострадалия служител. По думите на ст. комисар Ивайло Иванов - директор на СДВР, на адреса са изпратени седем служители.

Сигналът е подаден от майката. До преди месец мъжът е живял в чужбина - в страна от ЕС.

На мястото на инцидента е извършен оглед, разследващи полицаи разпитват свидетели и съседи. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят е задържан. В полицията са майката и още един роднина, които в момента се разпитват.

Припомняме, това не е първият случай на агресия срещу полицаи.

На 25 декември 2015 г. срещу полицай от Горубляне са изстреляни 6-7 изстрела. Полицай е забелязал, че на пътното платно в посока към кв. Горубляне спира автомобил със запалени фарове.
Когато полицаят се насочва към него, от там са произведени шест или седем изстрела, които раняват полицая в дясното ходило. Близо до мястото на инцидента имало две туби с петролен продукт и газова бутилка. Горящата мрежа се е намирала между личните автомобили на полицаите.

На 6 февруари 2018 г. полицай получи мозъчно сътресение след удар. Той бе в болница след като четирима мъже нападнаха полицейски екип в град Златарица. Служителите на реда са отзоваха на сигнал за ругатни и ритници по колата на млада жена. Пристигналият полицейски екип от управлението в Елена е нападнат от четиримата хулигани на възраст от 25 до 33 години. По-късно прокуратурата обвини двама за побоя над полицай и над гражданин.

Месец по-рано, на 25 януари мъж и жена са удряли с дървени колове полицаи в село Дисевица. Инцидентът е станал около 7 часа сутринта. Побойниците са 24-годишен мъж и 27-годишна жена, които са задържани.

На 4 април инспектори от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" са отишли на проверка на акцизни стоки в столичния кв. "Люлин". Там били нападнати с метална пръчка от жена. На 11 април прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

Преди четири години - на 14 март 2014 г., при спецоперация в Лясковец бе застрелян антитерористът Емил Шарков. В ранните часове полицаите са изпратени срещу барикадирал се в къщата си 53-годишен мъж. Шарков почина, а трима негови колеги бяха ранени. 40-годишният Емил Шарков почина навръх рождения си ден.

Три години по-късно - на 21 август 2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Апелативния съд във Велико Търново срещу Петко Петков от Лясковец. Решението за доживотен затвор не подлежи на обжалване, съобщават от ВКС.

Делото пред ВКС е образувано по жалби на подсъдимия и защитата му срещу решение на Апелативния съд с искане за неговата отмяна и връщане на делото за ново разглеждане, както и за определяне на по-леко наказание.

На 12 април 2018 г. простреляха полицай при операция на МВР край град Луковит, област Ловеч. Служителят на реда е прострелян в рамото. Той е настанен в столична болница без опасност за живота.

Полицаите са претърсвали адрес в селото, когато обитател на обискираната къща е стрелял с незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Пострадалият полицай е от Ловешката полиция.