На ръководни постове се връщат наказани за провала на акцията в Лясковец, съобщава БиТиВи.

Три години след трагедията отново на "първа писта" са Атанас Илков, Георги Гайков и Светлозар Лазаров.

Антитерорист загина при престрелка в Лясковец

Антитерорист загина при престрелка в Лясковец

Барикадирал се в къщата си 53-годишен мъж застреля един полицай, а трима други са ранени. Нападателят е Петко Петков, бивш бизнесмен, който през последните години водeл затворен живот. След спецоперация Петков е задържан. Той е в болница с множество прострелни рани.

Припомняме, че рано на 14 март 2014 г. Специализираният отряд за борба с тероризма опита да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му в Лясковец. Баретите обаче се оказаха неподготвени за чакащия ги боен арсенал. При акцията загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.

Впоследствие от МВР признаха, че акцията не е добре планирана. Започна проверка и за виновни бяха посочени двама оперативни служители от великотърновската дирекция. За провалената операция призна и тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Единственият обвиняем е стрелецът Петко, който на втора инстанция получи доживотен затвор.

Майката на убития Емил Шарков - Ваня Рибчева, е категорична, че се извършва огромна манипулация за прикриване грешките на Светлозар Лазаров, на командира на отряда Георги Гайков и началника на "Криминална полиция" Атанас Илков. Хора от отдела на Илков дори опитали да направят документ от Института по психология с невярно съдържание, твърди Рибчева.

Доживотен затвор за лясковския "стрелец", убил баретата

Доживотен затвор за лясковския "стрелец", убил баретата

Признат за виновен и за опит за убийство на 5 барети и незаконно притежание на оръжие

Година след акцията дисциплинарно е уволнен шефът на "Криминална полиция" Атанас Илков. След съдебни дела е върнат в "Криминална полиция" в Пловдив. Преди дни служебният министър го е повишил в изпълняващ длъжността директор на пловдивската полиция.

Ваня Рибчева обяснява, че уволненият след акцията Георги Гайков година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. От достоверни източници Рибчева знаела, че Светлозар Лазаров бил "първа писта" отново за главен секретар на МВР при сформирането на временния кабинет. След това излязла информация, че се гласи за зам.-шеф на ДАНС.