Птичи грип е установен в голяма ферма за кокошки в Северна България. Там има около 150 хиляди кокошки, съобщи БНР.

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ все още няма официална информация и не е обявено името на фирмата. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били болни

БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били болни

Евтаназирани са и птици от защитен вид…

За протестите след умъртвяване на птици, превозвани в разрез с медицинските изисквания и заловени от митничарите на Дунав мост II, проф. Белоречков запита къде бяха "Зелените" и другите протестиращи, когато гледачите плачеха като слушаха как убиват нашите птици. Ние загубихме над половин милион патета, които бяха унищожени по най-жесток начин, и не по-малко от 200 000 кокошки. Тогава никой не ни обърна внимание, а сега тук говорим за едни болни птици, които по закон трябва да бъдат унищожени, каза той.

"Четири лапи" искат оставки в БАБХ заради незаконното клане на птици

"Четири лапи" искат оставки в БАБХ заради незаконното клане на птици

Има съмнения, че пробите за птичи грип са манипулирани

"Да прекарваш контрабандно птици - и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората", обясни проф. Белоречков.

Министър Порожанов възложи на инспектората проверка на БАБХ

Министър Порожанов възложи на инспектората проверка на БАБХ

Инспекцията е за умъртвени птици, превозвани без документи

От птицевъдния бранш подкрепят единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията.

Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно. По мнението на експертите от БАБХ - нелегално превозваните пернати са били носители на вируса на птичи грип.

Митничарите задържаха животни, превозвани без документи

Митничарите задържаха животни, превозвани без документи

Умъртвяват птиците заради опасност от инфлуенца

Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици, уточнипроф. Димитър Белоречков.