Все още има вероятност от пренасяне на вируса на птичия грип от долитащите птици от Северна Африка. Към момента в страната са изолирани различни птичи вируси, но опасният за човека H5N1 не е регистриран у нас.

Това съобщи директорът на Института по микробиология  към БАН проф. Ангел Гълъбов, цитиран от health.bg.   

Вирусът на птичия грип задълго остава жизнеспособен в студени води, затова все още има вероятност да заболеят птиците по бреговете на Северно море, Баренцово море, северните части на Атлантическия океан.

През този сезон епидемични взривове, причинени от птичия вирус H5N1,  имаше в Индонезия, Пакистан, Камбоджа. Няма случаи на птичи грип в Турция и Азербайджан, където преди две години заболяха хора и имаше смъртни случаи.

Стриктно се следи генетически всеки изолат от вируса. Той започва да проявява афинитет към клетки на бозайници - започна да атакува котки. Вирусът вече дава нетипични реакции при птиците. Преди дивите птици бяха само преносители, но не боледуваха. Вече има случаи на заболели диви патици. Трябва да се знае, че лебедите боледуват, но не заразяват по-нататък." -поясни проф. Гълъбов.

Към момента основният риск е не от съвместяване на генетичния материал на вируса H5N1 с този на човешкия грипен вирус. По-сериозен е рискът от малки мутации на щамове на птичия грип, които биха улеснили разпространението му сред бозайниците и конкретно сред хората.