Експерти са се обърнали към Американските центрове по контрол и превенция на болестите (АЦКПБ) със съвет възрастните пушачи да се добавят към списъка на хората, които трябва да се ваксинират срещу бактериални инфекции, водещи до пневмония, менингит или друго заболяване.

До момента в този списък са били включени деца, възрастни и други уязвими групи. На срещата в Атланта през ноември Консултативният съвет по имунизационни практики към АЦКПБ е стигнал да заключението, че и възрастните пушачи са високо рискови по отношение на появата на респираторна и белодробна инфекция.

Пушачите за първи път са били обособени като отделна група, изискваща специфични медицински грижи от гледна точка на инфекциозните заболявания, се казва в публикацията, цитирана от zdrave.net.

Подчертали са, че около 20% от възрастните американци са пушачи (около 31 милиона възрастни), като рискът от развитие на пневмококово заболяване се увеличава в зависимост от продължителността и количеството на употребените цигари.

С над пет пъти се покачва при пушачи с над 24 цигари на ден, твърдят специалистите.

„Дори една изпушена цигара удвоява риска", допълват те. За да потвърдят своето становище, експертите са се позовали на данни, според които възрастните с пневмококови инфекции са били пушачи.