Пушачите в Хасково продължават да са сред най-активните консуматори на контрабандни цигари в страната. Това отчитат резултатите от традиционното изследване "Инициативата срещу незаконната търговия" за четвъртото тримесечие на 2018 година. Проучването измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки в големите градове в страната.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

Статистиката показва, че пушачите на незаконни цигари в Хасково дори се покачват, въпреки общата тенденция за спад в употребата на цигари, непредназначени за българския пазар - през последните 3 месеца на 2018 година у нас се отчита рекордно ниско потребление на контрабандни цигари (4.4%).

Според данните делът на пушачите на нелегални цигари в Хасково е 12% през октомври, ноември и декември 2018 г. спрямо 10.7% за юли, август и септември същата година.

Снимка 409154

Източник: "Инициатива срещу незаконната търговия"

Тази година на второ място по този показател се нарежда Плевен, където делът е 10.7%. През предишния период на изследването процентът там е бил 10.1%.

Трети в класацията е Перник, където в предишния период бяха отчетени най-много контрабандни цигарени кутии.
Ако през юли, август и септември 2018 г. в Перник бяха отчетени цели 16% контрабанда, то сега се наблюдава осезаем спад до 9.3%.

Четвърти по потребление на контрабандни цигари се оказват дупничани, където делът е 7.9%.
В града обаче се наблюдава голямо покачване на употреба на нелегални цигари - с цели 4.9% (3% потребление през третото тримесечие на 2018 година).

След това в класацията се нареждат Велико Търново (7.3% за четвъртото тримесечие на 2018 г. към 5.3% за третото), Стара Загора (6.1% към 5.2%), Монтана (5.3% към 4%), Русе (4.9% към 2.4%).

След тези градове идва ред на Видин.
Припомняме, през третото тримесечие на 2018 година там беше отчетено 14.7% потребление на контрабандни цигари.
3 месеца по-късно във Видин се отчита спад от цели 10% по този показател - до 4.7%. Почти аналогична е и ситуацията в Кюстендил, където предишното изследване регистрира 13.9%, а сегашното - 4.6%.

В Перник, Видин и Хасково пушат най-много контрабандни цигари

В Перник, Видин и Хасково пушат най-много контрабандни цигари

Най-много разкрити производства на нелегални цигари през 2018 г.

Снимка 409153

Източник: "Инициатива срещу незаконната търговия"