Софийският апелативен съд пусна от ареста акушерката Емилия Ковачева. Тя излиза от ареста с наложена мярка "домашен арест".

Магистратите счетоха, че на този етап тежестта на обвинението, повдигнато на Ковачева, не мотивира задържането й. Отбелязано бе и чистото  й съдебно минало и факта, че до момента тя е сътрудничила изцяло на разследването.

Съдът се мотивира с продължителността на задържането и с това, че няма опасност тя да повлияе на разследването. Припомняме, ареста на Емилия Ковачева стана на 23 април тази година, т.е. преди 5 месеца.
Решението на Софийския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Адвокатите на Емилия Ковачева поискаха тя да бъде пусната от ареста, като обжалваха решението на Софийския градски съд от началото на септември месец, което наложе мярка "постоянен арест".

По-рано през деня съдът разгледа и прие съдебномедицинската експретиза, според която здравословното състояние на Ковачева не е пречка тя да остане в ареста и пребиваването й под мярка няма да влоши състоянието й. Емилия Ковачева се оплаква от липса на апетит, тежест и болки в стомаха, а експертизата установява камък в жлъчката.

Ковачева е обвинена за побой над новородено в столичната болница „Софиямед".

В досъдебното производство е изготвена комплексна психиатрична и психологическа експертиза на обвиняемата. Резултатът от нея сочи, че към момента на извършване на престъплението тя не е страдала от психически заболявания и е осъзнавала действията си.