Прокуратурата няма да иска постоянен арест за коремния хирург от "Пирогов" д-р Стоян Пернишки, който вчера бе задържан с 300 белязани лева.

Към 17.00 часа Пернишки бе освободен от столичното шесто РПУ, съобщи БНР.

Малко преди това наблюдаващият прокурор по делото Йордан Грамов поясни, че Пернишки ще бъде пуснат на свобода с мярка за неотклонение подписка.

Преценено е, че няма опасност лекарят да се укрие или да извърши друго престъпление.

След разпита в шесто РПУ на Пернишки бе повдигнато обвинение за искане на подкуп. Ако бъде признат за виновен на лекарят може да получи до 6 години затвор и глоба до 5 000 лева.

По-рано днес заместник-началникът на "Пирогов" професор Огнян Хаджийски заяви, че задържаният вчера с подкуп хирург Стоян Пернишки ще бъде разследван както от прокуратурата, така и от етичната комисия на института.

Професор Хаджийски поясни, че контролът на сумите, които се заплащат за каквото и да е лечение, започва още от поликлиниките, където има изложени ценоразписи за всяка една услуга.

Утре сутрин ръководството на "Пирогов" ще се събере, за да реши как да процедира спрямо задържания лекар. Решението се бави, защото още не е получено официалното писмо от полицията.
Решението за наказание на хирурга ще вземе етичната комисия на столичната лекарска колегия, обясни Цветан Данев, председателят на етичната комисия към Българския лекарски съюз, цитиран от БНР.