Софийския районен съд отхвърли искането на прокуратурата да остави за постоянно в ареста бездомника Иво Димитров, който беше привлечен като обвиняем за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя". Според магистратите мярката за неотклонение "задържане под стража" е твърде тежка за такова обвинение, съобщи БНТ.

Бездомникът заяви пред съда, че няма пари за адвокат и не може да работи. Живее до катедралния храм "Св. Александър Невски" и там му било добре. Спи в подлеза и няма телефон. Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата.

Адвокатът на Иво Димитров информира, че психиатър е провел с бездомника среща чрез видеоконферентна връзка и е останал с първоначални впечатленията, че страда от шизофрения. Заради това заболяване Димитров е бил и в болница. Служебният защитник поиска експертиза, която да провери дали бездомникът наистина има психично заболяване.

Бездомник се сдоби с обвинение за оскверняването на гроба на патриарх Неофит
Обновена

Бездомник се сдоби с обвинение за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Мъжът е задържан

Малко по-късно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са инициирали проверка по Закона за здравето за психическото състояние на 37-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност за оскверняването на гроба на патриарх Неофит.

Бездомникът, посочен от държавното обвинение с инициалите И.Д., е обвинен за това, че около 23:37 часа на 15 април 2024 г. пред катедрален храм "Света Неделя" в град София е осквернил гроба на патриарх Неофит. Той хванал с две ръце дървения кръст на гроба и започнал упорито и агресивно да го разклаща, след което го извадил, вдигнал го във въздуха и го захвърлил върху гроба. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 164, ал. 2 от НК.

Бездомникът беше задържан за срок до 72 часа. След днешното заседание, на което съдът пусна мъжа от ареста, прокурор е възложил проверка, в хода на която трябва той незабавно да бъде отведен в лечебно заведение, където да бъде проверено психическото му състояние и да се установи дали са необходими мерки за временно физическо ограничаване и задължително настаняване за лечение.

Наблюдаващият прокурор ще протестира пред Софийски градски съд решението Иво Димитров да бъде оставен без мярка за неотклонение.