Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", съобщава БНР.

Мъжът е бил разпознат на записите от охранителните камери на храма.

По-късно през деня на брифинг от прокуратурата съобщиха, че задържаният мъж вече е с повдигнато обвинение за оскверняване гроб на покойник, за което законът предвижда до 3 години затвор, пробация или глоба до 10 000 лева.

Утре ще бъде внесено искане той да бъде оставен за постоянно в ареста. Възложена е и експертиза за психичното му състояние, тъй като няма писмени доказателства в тази посока.

На брифинга стана ясно още, че мъжът е на 37 години, до момента неизвестен на полицията и води скитнически начин на живот. Бил и задържан в района на НДК. Не се е съпротивлявал, но и не е обяснил причините за стореното.

По-рано от Светия синод уточниха, че за няколко дни гробът два пъти е бил обект на вандалски прояви.

Отец Николай, предстоятел на храм "Св. Неделя", обясни пред bTV, че паметникът вече е възстановен напълно в първоначалния си вид.

"Вандалът, който стори това безобразие, не го прави за първи път. Има почти ежедневна вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма. Тези нападки идват от него и хора като него, които живеят по улиците и не се съобразяват с общите порядки", посочи той.

По негови думи тези хора изливат гнева си върху храма.

Свещеникът заяви, че е имало опити за оскверняване на гроба на екзарх Йосиф и на Софийския митрополит Партений и това не били единични случаи.

Отец Николай не смята, че вандалските прояви са опит за нарушаване на паметта на патриарх Неофит, а са начин за изразяване на протест срещу обществения порядък.

"Тъй като около храмовете няма ограда - аз смятам, че достъпът до тях трябва да е свободен, тези хора идват и с лекота изливат гнева си. Не виждам в тяхното деяние религиозна мъст или някакво посегателство срещу вярата или Църквата. Това са антиобществени и антисоциални прояви", обясни той.

Припомняме, че главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст. Той прекара последните месеци от живота си във ВМА.

Светият Синод насрочни изборите за нов патриарх за 30 юни. Преди тях обаче трябва да бъде избран Сливенски митрополит.