Окръжният съд в Кюстендил наложи мерки за неотклонение "домашен арест" за двамата гранични полицаи, задържани за взимане на подкуп на ГКПП "Гюешево", съобщи БНР. За далите подкупа от 150 евро двама албанци обаче съдът постанови "задържане под стража". Съдебното заседание се проведепри закрити врата заради класифицирана информация.

Около 23 часа в събота граничарите с инициали Г. В. и И. С. нарушили служебните си задължения, като трябвало да допуснат единият от албанските граждани (С. Л.) да излезе от България към Република Северна Македония, без да бъде санкциониран за превишаване на разрешения срок за престой у нас. За това граничалите приели подкупа от 150 евро.

Временно отстраниха 20 митничари заради сигнали за поискани подкупи

Временно отстраниха 20 митничари заради сигнали за поискани подкупи

Сигналите са постъпили от партньорски служби, включително и от австрийското правителство

По отношение на албанските граждани съдът счита, че е налице и реална опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. За обвиняемите служители на МВР обаче, че не можело да се направи извод за реална опасност от укриване, тъй като двамата имат постоянни адреси, на който живеят със семействата си и не са осъждани.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Според защитата на единия от граничарите вероятно те са станали обект на постановка. И.С. бил извикан извънредно на дежурство, за да замести свой колега.

Задържаха турски шофьор за опит за подкуп на полицай на АМ "Марица"

Задържаха турски шофьор за опит за подкуп на полицай на АМ "Марица"

Образувано е досъдебно производство