Бивши служители на фабриките за цигари в Пловдив, Хасково, Пазарджик и Плевен са обслужвали нелегалното производство и в Испания.

Това е установено при арестите по време на операцията срещу престъпната група, изградила три фабрики в близост до градовете Малага, Саламанка и Толедо.
Двама от заловените общо 20 българи са били на доста високо ниво в структурата на престъпната организация. 

Първите данни за престъпната дейност службите са получили през месец август миналата година. Първите данни са били изпратени на испанските власти чрез офицера за връзка в София.

Припомняме, че престъпната дейност бе разкрита при съвместна операция на българските и испанските служби в края на миналата седмица.

Оборудването в две от фабриките е изцяло българско, заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Само в една от нелегалните фабрики оборудването се оценява за близо 7 милиона евро

Поточната линия в Толедо е давала възможност за производство на над 500 кутии цигари за минута.

Фабриките са изградени в райони с лесна логистика – в близост до магистрали за бързо изнасяне на камионите с продукция на големи пътни артерии.

Спиридонов обяснява и че „трудовата миграция” на работници е била добре конспирирана. Те са пътували периодично до Испания, но често не са отивали веднага до съответните заводи, а са обикаляли с дни Испания, за да заличат следите на движението си.

Произвежданите цигари са били от неизвестни марки, които са се продавали в страните от Европейския съюз, обясни още директорът на ГДБОП.

На съвместна пресконференция с директора на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо, главен комисар Ивайло Спиридонов поздрави всички участници в операцията и изтъкна, че фактът, че едновременно са разбити трите фабрики показва перфектната организация.

„Това е може би най-мащабната операция за противодействие на контрабандата, осъществена в сътрудничество с българските правоохранителни власти”, изтъкна на брифинга и Игнасио Косидо.

Спиридонов благодари и на испанските си колеги за съвместната работа. Той изтъкна съществуващите добри традиции по отношение на сътрудничеството с испанските партньорски служби. Потвърждение за това е фактът, че миналата година двама служители на ГДБОП са наградени от властите в Испания за работа по линия на кибепрестъпност. 

От 2014 г. насам с прякото участие на ГДБОП в международни операции са разбити общо седем фабрики за нелегално производство на цигари – в Белгия, Унгария, Полша и Испания.