Ръководството на Софийски градски съд (СГС) се противопостави на обвинението в липса на реакция по случая със съдия Елка Пенчева, изразено в днешното прессъобщение на Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС).

От СГС заявиха, че две от дисциплинарните производства срещу съдия Елка Пенчева са образувани именно по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов с искане за дисциплинарното й уволнение, първото от които е от 13.08.2015 г.

Шефът на СГС настоява за дисциплинарното уволнение на съдийка

Шефът на СГС настоява за дисциплинарното уволнение на съдийка

Софийската колегия отстрани временно от длъжност Елка Пенчева

Припомняме, че по-рано днес бе публикувано прессъобщение на Инспекторатът към ВСС, в което стана ясно, че Съдия Елка Пенчева е отстранена от длъжност до приключване на дисциплинарното дело срещу нея. В прессъобщението си от Инспектората към ВСС обвиниха СГС в липса на реакция по случая със съдия Пенчева, която бе забавила над 400 търговски и над 130 частни дела.

Според СГС председателят Калоян Топалов е използвал и изчерпал всички предвидени и предоставени от Закона за съдебната власт (ЗСВ) правомощия за установяването на контрол върху работата на съдия Елка Пенчева.

От ръководството на СГС са категорични, че подобни обвинения са опит да се прехвърли вина върху СГС. Те добавят, че случаи като този водят само до нагнетяване на отношенията между отделните органи в съдебната власт и подронват обществения авторитет на съдебните институции.

Разпределиха на колеги делата на наказана съдийка от СГС

Разпределиха на колеги делата на наказана съдийка от СГС

От Софийски градски съд приканват за търпение