Решаващо за пациентите с мозъчен инсулт е бързото постъпване в болница - до втория час след появата на първите симптоми.

Това заяви д-р Ивайло Петров, началник на неврологичното  отделение в МБАЛ Шумен, цитиран от health.bg.

Исхемичният мозъчен инсулт възниква при запушване на артерия поради тромб. Ако в рамките на три часа след настъпването му пациентът постъпи в болница, може да бъде приложен методът на тромболизата - разграждане на тромба по медикаментозен път.

При подобно лечение има оптимални шансове за възстановяване на болния. За да може то да бъде приложено, е необходимо пациентът да постъпи в болнично заведение не по-късно от два часа след  появата на симптомите.   

„За да постигнем това, е необходима не само добра координация със спешната помощ, но и да се променят здравните разбирания на хората.
Обикновено свидетели на инсулта са хора от семейството, познати. Те трябва да бъдат достатъчно информирани, за да разпознаят симптомите на инсулта и да се реагира навреме.
Практиката в други страни показва, че само с образователни мерки възможностите са лечение чрез тромболиза могат да се увеличат 4 пъти." - коментира д-р Ивайло Петров.

Той допълни, че шуменската болница разполага с всичко необходимо за прилагане на метода, но късното хоспитализиране прави това невъзможно.  

„Разполагаме със скенер, с магнитен резонанс. Можем много бързо да  поставим диагноза и да предприемем лечение. Проблемът е, че една четвърт от болните идват сред 24-ия час, когато вече няма шанс за лечение. Между 6 и 24 часа след възникването на инсулта идват 60 на сто от пациентите. Едва 30 на сто постъпват до шестия час." - поясни д-р Петров.

Повече по темата четете в health.bg.