Злоупотребата с човешки права и достойнство продължава да бъде сериозна опасност в ЕС, независимо от напредъка през последните години.

Toва заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция в силовото ведомство, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора под наслов "Не си играй със съдбата ми".

Целта на кампанията е повишаване на информираността по различните аспекти на трафика на хора и рисковите групи към методите за въвличане в престъпни мрежи, както и разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.

Трафикът на хората у нас е национален приоритет. Разследването на тази форма на престъпност е ключово за нейното противодействие, посочи Рашков.

По думите му страната ни изпълнява мерки, свързани с грижата от жертви на трафик, работи се активно за идентифициране и тяхната закрила. България ще продължи да полага ефективни усилия за противодействие на самото престъпление, увери МВР шефът.

Трафикът на хора се разглежда на няколко части - сексуална експлоатация. Трафикантите продължават да разчитат на все по-меки методи за въвличане, използват измамна заблуда. Жертвите за сексуална експлоатация през миналата година са 336 души, като 333 са жени. 53 сигнала са получени през миналата година, като 60 лица са идентифицирани като рискове. 

Част от получилите убежища и подкрепа са настанени в приюти. Наблюдава се леко завишение на данните, на броя на сигналите, като може да се дължи на по-леките мерки срещу коронавируса и на ефекта на превантивните дейности на Националната комисия за трафик на хора. Превенцията е сериозно начинание и действие и тъй като се касае за престъпление, което е изключително доходоносно и привлича извършителите на такива престъпления, обясни Бойко Рашков.

Той уточни, че достигането до най-уязвимите групи изискват превантивни действия и задълбочен анализ. За Рашков е важно превантивните дейности да се развиват и да се повиши информираността на хората за такива престъпления.

От своя страна директорът на ГДБОП Калин Стоянов добави, че няма рязко повишение или намаляване на случаите, а за момента ситуацията с трафика на хората е стабилна и овладяна. Хората, които се занимават с такава престъпна дейност са много добри психолози, като преценят как и по какъв начин да подходят към жертвите, обясни Стоянов. Най-често срещният метод, който оставя трайни психологически последствие върху жертвите е "лавър бой". Жертвата дотолкова се влюбва в насилника, даже и проституира само и само да бъде с него.

Другият често срещан начин за трафик на хора е социалната мрежа и Интернет. За 2021 г. ГДБОП е съдействала на близо 50 лица, които са били в ситуация на жертва.

Обява за работа в чужбина може да е в основата на трафик с цел сексексплоатация, напомня ГИТ

Обява за работа в чужбина може да е в основата на трафик с цел сексексплоатация, напомня ГИТ

Те са партньори на кампанията "Не си играй със съдбата им"