Организирана престъпна група бе разбита при мащабна специализирана операция на повече от 120 служители от ОД МВР-Пловдив и ДАНС на територията на Пловдив, Кърджали и Асеновград.

В ареста са задържани четирима мъже.

Това стана ясно днес на пресконференция в Пловдив на представители на ОД МВР-Пловдив, Окръжна прокуратура и пловдивската Териториална дирекция на ДАНС.

Групата, която е изготвяла фалшиви документи за самоличност, е била разследвана от шест месеца, но и преди това тя е била засичана няколко пъти.
При операцията са били проверени множество адреси и са били иззети фалшиви български, турски и ирански паспорти, лични карти, свидетелства за правоуправление, заготовки, компютърни конфигурации.

Намерени са били и множество документи, и други средства, които могат да послужат за извършване на престъпления.

В ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" са В.Ж.(45 г.) от Пловдив, Фейзула Фейзула (32 г.) от Кърджали и братята Р.А. (40 г.) от Асеновград и С.А. (38 г.) от Кърджали.

Окръжният прокурор Андрей Атанасов заяви, че за деянията на четиримата мъже Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Според Румен Георгиев - началник отдел в Териториална дирекция - ДАНС, успехът на операцията е голям, защото иззетите фалшиви документи за самоличност, чиято цена за комплект върви между 500 и 2000 лева, са могли да бъдат използвани за незаконна емиграция в Западна Европа, за легитимиране с тях на различни криминално проявени лица, както и на лица, занимаващи се с терористична дейност.

Трима от четиримата арестувани мъже са криминално проявени и осъждани за подобни деяния, съобщи Пламен Узунов - началник на сектор „Криминална полиция" при ОДМВР-Пловдив.