Организирана престъпна група – сводници, действала на територията на няколко държави е разбита от българската полиция съвместно с колегите им от Холандия и Белгия. На територията на трите държави върви разследването за набиране и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

В края на септември месец служители на ГДБОП и териториалните служби в Сливен, Ямбол, Стара Загора и Пловдив са извършили арестите у нас. Паралелно с това е протичала и операцията в Белгия и Холандия.

Лидерът на организираната престъпна група – Б. К., е задържан в Амстердам, Холандия, заедно с двама от членовете  – Н.П. и Л.Л.
В България, в Сливен и в Стара Загора са задържани шестима – В.К., Д.К., Ж.К., В.В, М.П. и В.С. 

В България при претърсванията са открити и иззети парични суми в размер на около 142 хиляди евро и близо 48 хиляди лева, английски паунди и долари. Освен това са иззети и различни количества наркотични вещества – екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички.

Открити са и документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила на висока стойност и др.                   

При претърсвания на територията на Холандия са иззети три автомобила и три скутера, които са използвани от членовете на престъпна група; 20 000 евро, мобилни телефони, таблети и други носители на информация.

В Белгия разследващите иззели множество документи, свързани с разследваната престъпна група, мобилни телефони и 1700 евро.

Отделно на това в Германия е задържана и жена, която е осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора.

В рамките на разследването вече са разпитани много свидетели.

На шестимата задържани в България са издадени Европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия, а от 28 септември  2016 г. те вече са задържани с наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

По случая в България се води следствено дело по чл. 321 вр. с чл.159а от НК от Следствения отдел при Специализираната прокуратура.