Криминалисти разкриха престъпна група, извършила множество кражби от трафопостове в областите Враца, Плевен и София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази сутрин в момент на опит за кражба от трафопост на територията на с. Люти брод, били задържани криминално проявените и осъждани за кражби И.К. на 36 г. от с. Боденец, временно живущ в София - излязъл от затвора през пролетта на тази година, както и М.Б. на 21 г. от София. Установени са и другите трима членове на престъпната група, които имат различно съучастие в извършените кражби.

В хода на действията са иззети ножици за арматурно желязо,  приспособления за отключване на секретни брави, гумирани ръкавици, раница, разписание на влакове и други.

Установено е, че мъжете са извършители на множество кражби от трафопостове на територията на общините Мездра, Роман, Червен бряг, Своге и София.

Седем били извършените кражби на територията на Враца, две - на територията на Червен бряг и три в столицата.

Групата се е придвижвала предимно с железопътен транспорт. Откраднатите проводници били предавани за скрап в пунктове за изкупуване на черни и цветни метали на територията на София.

Криминалистите установили още, че през август месец групата откраднала хранителни продукти, мобилен телефон и касетофон от кухненско помещение в болница в Мездра, а през септември - кабели и амперметър от помпена станция.

Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа, продължава работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на групата.