Група от деветима българи е действа повече от година и е разпространявала фалшиви талони за годишни технически прегледи, зелени карти, стикери, застраховка "Гражданска отговорност".

Деветимата се намират в ареста, след проведена операция на полицията и спецпрокуратурата в няколко български града – Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол. Организираната престъпна група е създадена с цел съставяне и продажба на неистински официални документи и е действала от началото на 2015 година.

Неистинските талони и стикери за годишен технически преглед на автомобили те пласирали на румънски граждани, които регистрирали колите си в България. Неистинските зелени карти за пътуване в ЕС пък били съставяни за автомобили най-вече от прибалтийските републики.

Материалите за изработването на фалшивите документи – талони, зелени карти, стикери – били произведени в Китай и доставяни у нас с пощенски пратки. Между участниците в групата имало строго разпределение на функциите.

При извършените претърсвания в жилища и офиси на участници в групата са открити и фалшиви евро банкноти и бандероли. Задържани са деветима участници в схемата: К.Г./31г./, Е.Б. /52г./, И.Г. /43г./, Н.В. /27г./, В.О. /45г./, М.Д. /40г./, Д.Д. /47г./, П.З. /57г./ и Р.И. /48г./.

На четирима от тях са повдигнати обвинения и е наложена мярка за задържане до 72 часа. За К.Г., Е.Б., И.Г. и Н.В. предстои да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На останалите участници са наложени.

Припомняме, че преди три седмици при спецоперация беше арестуван шефа на Автомобилна администрация, както и още служители на агенцията. Обвиненията срещу тях са за организиране и поддържане на корупционни схеми, включително и търговия с шофьорски книжки.