Международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми чрез IP телевизия, киберпрестъпления и пране на пари е разбита на територията на 11 европейски държави.

Самата група е действала в Италия, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния, Словения и България.

На 10 ноември 2020 г. на територията на 11-те европейски държави е извършена едновременна реализация на базата на ЕЗА, издадени от прокуратурата в Неапол.

У нас са претърсени търговско дружество със седалище в Петрич, управлявано от двама чужди граждани - разследвани като участници в престъпната група. Оттам, както и от офиси в София, Ямбол и Монтана, свързани с престъпната дейност, са иззети сървъри, декодери, рутери, лаптопи и друга техника, както и огромен обем документи.

Запорирани са банкови сметки, управлявани от участниците в групата, както и движимо имущество.

Самата група е генерирала значителни престъпни приходи, уточняват от прокуратурата.

България е уведомена за разследването през 2019 г. от Националното бюро на България в Евроджъст и Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол, Италия, където наказателно производство е срещу организирана престъпна група за аудиовизуално пиратство чрез излъчване на защитени с авторско право платени телевизионни програми, кинопродукции и програми в интернет. Разследването е поето от следователи към Отдел "Следствен" на Специализираната прокуратура, и инспектори от ГДБОП.