Служители на ОДП - Варна и "Сикрет сървис" са разбили престъпна група, занимавала с източване на дебитни и кредитни карти, както и на банкови сметки на граждани, живеещи на територията на САЩ.

До момента са задържани трима мъже, ръководили групата.

Лидер и организатор на групата у нас е 26 годишният И.М., който до момента не е криминално проявен, има икономическо образование и по думите на свидетелите е „луд гений". 

Това заяви директорът на ОДП - Варна Димитър Димитров по време на пресконференция в МВР, на която бяха дадени подробности за акцията.

И.М е ръководил групата, подпомаган от още двама съучастници.

До момента доказано усвоените средства са над 400 000 долара.
 В хода на разследването обаче те ще се окажат десетократно повече

В групата са били и 4-ма мъже, действали на територията на САЩ, както и 10-ма у нас. Самият И.М. никога не посещавал САЩ.

Групата действа в България от края на 2006 г., като до момента доказано усвоените средства са над 400 000 долара.

Според Димитров в хода на разследването те ще се окажат десетократно повече.

Сигналът за дейността е подаден преди 6 месеца от оперативен служител на ОДП Варна.
Главен Комисар на национална служба полиция Веселин Петров добави, че в хода на разследването е разкрито участие на служител на БОП.

По думите на Петров той не е участвал в създаването на престъпната група, но е узнал за нейното съществуване и се е възползвал чрез свои близък за получаване на пари.

Престъпната група е действала по два механизма.

Първият се реализира, като след източването на картовите и банковите сметки парите постъпват по банкова сметка на специално създадено за целта виртуално търговско дружество.
Източваните суми са били до 20 долара.

От тази сметка парите се изтеглят от български граждани, живеещи в САЩ.
Те изпращат парите на физически лица в България чрез системите за международни преводи WesternUnion и MoneyGram. Тази схема е действала до края на 2006 година.

Разликата във втората схема на прането на парите е това, че те са постъпвали в сметката на дружеството чрез платежно искане.

Имало е разработена и трета схема, която е трябвало да заработи от края на февруари тази година.

И.М. е получил данните на американските граждани чрез съществуващ в интернет специален форум. По думите на Димитров разследването не знае къде точно във виртуалното пространство съществува този форум.

Таксата, за да станеш негов член е 50 хиляди долара. В този форум се купуват от хакери крадени данни- номера на банкови сметки, данни на титуляри, пин кодове и пароли и др.

В момента се води досъдебно производство срещу тримата задържани лидери на групата.

Срещу служителя ще бъде заведено отделно досъдебно производство.