Печатница за производство и изработка на неистински документи и парични знаци е разбита при операция на служители от сектор "БОП" при ОДП- Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР. Печатницата е разбита след сигнал на Регионално управление "Сигурност", каза комисар Ангел Рангелов, директор на ОДП-Пловдив.

Реализацията на специализираната акция е осъществена под прякото наблюдение на окръжния прокурор Виктор Янков.

По случая са задържани три лица - баща и син и йордански гражданин, постоянно пребиваващ в страната.

Групата е заловена в момент на действащ производствен цикъл, уточни Калин Георгиев, началник на сектор "БОП" при ОДП Пловдив.

Конфискувани са 15 довършени фалшиви банкноти по 500 евро, заготовки за ситопечат, лазерен принтер и компютърна конфигурация.  Заготовките са за купюри от по 100, 200 и 500 евро, както и за саудитско-арабски парични знаци.

"Тъй като са с много ниско качество, те са били предназначени за страни, където не се познава добре европейската валута и по предварителна информация са били пласирани в държави от Близкия Изток", допълни Георгиев.

Фалшификаторите са действали в гаражно помещение в Асеновград, което е било оборудвано с модерна охранителна техника за наблюдение към улицата. Въпреки това за три минути антимафиотите са успели да влязат в помещението и да заловят на място извършителите, които се опитали да изгорят част от фалшивите пари.