След 1 юни инсулините на компанията „Ново Нордиск" ще продължават да се отпускат по установения ред. Това съобщиха от  Министерство на здравеопазването.

От там уточниха, че след разговори между фирмата производител и здравното ведомство е намерено решение в рамките на съществуващото законодателство.

В резултат на това няма да се налага смяна на досега провежданата инсулинова терапия и пациентите ще продължат да ги получават в аптечната мрежа, както и досега.

Лекуващите лекари ще имат възможност за избор на най-подходящото за пациентите лечение измежду всички инсулинови препарати, предлагани на българския пазар, които са с еднакво качество и ефикасност. 

Постигнатото решение няма да доведе до увеличаванена разходите на НЗОК.

Припомняме, преди дни директорът на Здравната каса Румяна Тодорова предупреди, че 150-те милиона лева за лекарства, с които разполага НЗОК ще стигнат само за плащането на 731 медикамента, присъствали в стария списък.

Два от видовете инсулин, на които разчитат 50 хиляди пациента, няма да са в новия списък и това ще създаде напрежение, прогнозира още тя.