Има належаща нужда от съдии в гражданските отделения на Софийския районен съд (СРС). Това обяви кандидатът за изпълняващ функциите на председател Албена Ботева, която до момента е била заместник на подалия оставка Методи Лалов.

Припомняме, че по-рано Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) извика тримата кандидати за поста, за да ги изслуша. Номинираните са Албена Ботева, Борис Динев и Стефан Милев.

Изслушват трима кандидати за шеф на Районния съд

Изслушват трима кандидати за шеф на Районния съд

Софийската колегия на ВСС ги извика днес

При изслушването си Ботева изтъкна, че през последните години се наблюдава трайна и устойчива тенденция за намаляване на образуваните нови наказателните дела. За пример тя посочи, че през 2016 г. на един наказателен състав се падали около 400-500 дела, а на един граждански състав - около 850-950 дела.

Необходим е и функционален анализ, който щял да отговори на въпроса занимава ли се някой с несвойствена работа.

Съдийската колегия не назначи Албена Ботева за временен шеф на районния съд

Съдийската колегия не назначи Албена Ботева за временен шеф на районния съд

Кандидатурата й бе предложена от Калоян Топалов

Изслушването на тримата кандидати започна, като редът им е определен според постъпването на кандидатурите. Това е вторият опит на ВСС да избере изпълняващ длъжността председател на СРС.

Вторият кандидат Борис Динев също изтъкна разликата в натовареността в СРС и коментира, че това се превръща в разделителна линия между колегите. Който и да бъде избран, без подкрепата на ВСС, нищо не може да бъде направено, смята той.

Динев също е на мнение, че трябва да се направи функционален анализ. В момента съдът работи без съдебен администратор, което е проблем, посочи той.

Третият кандидат, който ВСС изслушва - Стефан Милев, е съдия от 1 юли 2016 г. в Наказателното отделение на Софийския градски съд. Преди това, повече от 10 години е бил прокурор. Той изтъкна, че е минал през всички стъпала на прокурорските йерархия.

Милев сподели, че е наясно с настъпилите разделение и поляризация на колегите си в СРС. От контактите си с районните съдии бил запознат, че има чувство за несправедливо натоварване на отделни съдебни състави. Той обърна внимание и на отлива на съдебни служители, който не се дължал само на голямото количество работа, а и на отношението към тях. Затова апелира за толерантно отношение към съдебната администрация.

Милев обяви, че дори е готов да предложи и свои заместници. Това провокира члена на съдийската колегия Камен Иванов да го попита кой и кога му е предложил да бъде номиниран за поста.

Кадровикът посочи, че за малко щял да му честити избора, тъй като Милев е предложен от 8 от общо 11 членове на колегията. Освен това, името му се появило още преди 10-15 дни.

Стефан Милев отвърна, че не е странно, че е говорил със свои колеги, които евентуално биха поели отделенията. Той изтъкна, че дори не е бил в страната 10 дни. Върнал се е вчера и видял, че се тиражира за него репликата "бивш прокурор".