Задържаха организаторът и членовете на канала за трафик на чужденци, вкарал в България мигрантите от катастрофиралия бус на АМ "Тракия".

10 нелегални мигранти загинаха в катастрофа край Пазарджик

10 нелегални мигранти загинаха в катастрофа край Пазарджик

Шофьор е бил 17-годишен българин

На брифинг в Пазарджик главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, че групата е сформирана извън територията на страната. В хода на разследването за залавянето на престъпната група са разпитани 15 свидетели.

Установено е, че организаторът на канала е афганистански гражданин. Срещу него са повдигнати обвинение и за притежание на наркотици. Другите двама задържани членове на групата са българи. Всичките са задържани за постоянно.

Чужденци може да са организирали канал за трафик на хора, досещат се от прокуратурата

Чужденци може да са организирали канал за трафик на хора, досещат се от прокуратурата

Постоянно пребиваващи у нас са превърнали движението към Европа в бизнес

Припомняме, на 4 юни, неделя, на АМ "Тракия" катастрофира бус, пълен с нелегално пребиваващи на територията на страната мигранти. В инцидента загинаха 9 от чужденците и шофьора на буса - 16-годишен български гражданин.

В багажното отделение на буса са пътували общо 17 чужденци. Те бяха настанени в болница с тежки наранявания.

По случая веднага беше задържан собственика на превозното средство, а чужденците бяха разпитани. Тяхната крайна цел била Франция.

На 5 юни, понеделник главният прокурор Сотир Цацаров предложи, че е възможно постоянно пребиваващи у нас чужди граждани да са организатори на канал за бежанци.

И хора от властта участват в схемите на каналджиите, предполага граничар номер 1

И хора от властта участват в схемите на каналджиите, предполага граничар номер 1

Мигрантите, катастрофирали на АМ "Тракия", не са минали границата с буса

Още не е ясна сумата, която чужденците са заплащали, за да преминат границата. Те не съдействали на разследването и давали противоречива информация. Някои от чужденците твърдят, че са давали по 5 000 - 6 000 евро за цялото трасе, а други - по 2 000 евро само за преминаване през територията на България.

След като се възстановят от тежката катастрофа, оцелелите чужденци ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец. Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип.

С цел идентифициране на жертвите и ранените в пътния инцидент, е осъществен контакт с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан. От групата мигранти документи за самоличност и притежавал само един човек.

Първоначалното досъдебно производство е било съставено срещу неизвестен извършител, посочи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Производството е било за произшествието и за трафик на хора.

Искат ареста на трима за катастрофиралия бус с мигранти

Искат ареста на трима за катастрофиралия бус с мигранти

Тримата са подпомогнали чужденците да преминат през страната

Маринов допълни, че "това не е краят на действията по случая, на този етап полицейските служители продължават работа по оперативна информация".

По думите му постигнатият напредък в разследването е в резултат от ефективните съвместни действия на служители от ОДМВР - Пазарджик, СДВР, главните дирекции "Национална полиция" и "Борба с организираната престъпност", със съдействието на ДАНС, под ръководството на Пазарджишката окръжна прокуратура.