Служители на дирекция "Инспекторат" и ОДП-Шумен разкриха автора на фалшиви сигнали за корупция и на заплахи за взривяването на сградата на полицията в Шумен, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разследването започвало на 18 февруари,  след като в 18.20 часа и 18.28 часа на адреса за сигнали за корупция в сайта на МВР са получени две съобщения, подписани от шуменеца Р.Р.

Отправяйки обидни квалификации към полицията в Шумен Р.Р. посочва, че предишният ден - на 17 февруари е бит от служител на същата служба, като дори посочва името на обвинения в побой.

Служителите на дирекция "Инспекторат" веднага сигнализират на директора на дирекцията в Шумен, който от своя страна разпорежда бърза проверка по случая.

Тя установява че Р.Р. не е задържан и не е викан в полицията на 17 февруари, както и че в областната дирекция не работи и служител с посоченото име.

Ден по-късно, на 19 февруари, от 15.49 часа до 15.51 часа на електронната страница на МВР се появяват други три съобщения, като в тях тонът е още по-остър и заплашителен.

Не можете нищо да направите, не можете да ме хванете, ще направя атентат в Шумен, искам да ме арестувате, намерете ме, ще гръмна ОДП-Шумен", гласят писмата, подписани отново от Р.Р.

Служителите на дирекция "Инспекторат" отново подават сигналите в ОДП-Шумен и оттам малко по-късно довеждат Р.Р. на 16 години, криминално проявен, за разговор в полицията, където той се държи нагло и агресивно.

Тогава криминалистите предполагат, че вероятно името на непълнолетния само е използвано от автора на заплахите и тийнейджърът е пуснат.

На 20 февруари към 12.15 часа следва поредната заплаха:
"Пак съм аз, тази вечер ще взривя полицията, умрете всички!" е част от текста, изпълнен със злостни обиди към работата на полицията.

Анализите на експертите доказват, че съобщението идва от един и същ адрес.
След това дома, в който живее Р.Р. с родителите си, е претърсен.При проверката криминалистите установяват, че непълнолетният е писал писмата си от своя компютър. По случая е образувано дознание.