Съдиите разпитаха и бившия правосъден министър Христо Иванов от кабинета "Борисов-2" по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, съобщи БНР.

Москов заедно със заместника си Адам Персенски, е подсъдим за бартера на ваксини между Турция и България през 2015 година. Според прокуратурата с договора, подписан от Москов, е ощетен бюджетът с над 300 милиона лева.

"Никога и по никакъв начин не съм си позволявал и в качеството си на министър, и сега, да предпоставям решения на съда. Казвам само, че делото няма нищо общо с качеството и вида на ваксините. Те са същите, които винаги са правени на българските деца, а оттам нататък обвинението срещу мен дали правилно съм внесъл ДДС от бюджета на министерството в Републиканския бюджет, това е нещо, което съдът ще прецени", коментира след края на заседанието Петър Москов.

Разпитаха бившия шеф на Агенцията по лекарствата за ваксините на Москов

Разпитаха бившия шеф на Агенцията по лекарствата за ваксините на Москов

В края на януари разпитват и Борисов по делото

Причината по това дело да бъдат разпитвани различни министри от кабинета "Борисов-2", е, че решението за бартера с Турция е одобрено от целия кабинет. В списъка на прокуратурата за разпит е и премиерът Бойко Борисов.

Петър Москов е обвинен за това, че през 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Обвинението е, че Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Защитата на Москов с "процесуална изненада"

Защитата на Москов с "процесуална изненада"

Искат сравнителен анализ на изследванията на партидата ваксини

Заради действията на Москов според прокуратурата здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Третото обвинение на Москов е за периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

Делото срещу Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Москов за ваксините тръгна

Отпаднаха по-голяма част от свидетелите