Състав на Специализирания наказателен съд даде ход на съкратеното съдебно следствие срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски по обвинението за вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Смята че все едно е обвинен, че е пресякъл на зелено

По време на днешното съдебно заседание от прокуратурата поискаха от съда делото да премине в съкратено съдебно следствие и да не бъдат разпитани останалите свидетели по делото.

Защитата не се съгласиха с мотивите на прокуратурата и поискаха да бъдат приобщени всички доказателства на свидетелите по делото, в открито съдебно заседание. Адвокатите на двамата обвиняеми поискаха да се пристъпи към процедура на прочитане и приобщаване на показанията на свидетелите, дадени по време на досъдебното производство.

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка "подписка"

Освен това от защитата посочиха, че делото би могло да премине в съкратено съдебно следствие, само при разпит на всички свидетели, изложили своите мотиви по време на досъдебното производство.

От своя страна обвиняемите се обявиха, че подкрепят мотивите на защитата си, но отхвърлиха предложението за провеждане на разпит на свидетелите, които не са посочени по време на досъдебното производство.

Адвокат Менко Менков, подзащитник на посъдимия Петър Москов поиска от съда да бъде приобщен одитен доклад по делото от Агенцията за финансова държавна инспекция, касаещ извършена проверка в търговското предприятие "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Съдът уважи неговото искане като основателно, с което следва да бъде изискан одитен доклад.

Обвиняват Петър Москов в три престъпления
Обновена

Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Всички министри ще бъдат разпитани в Следствието

След изслушването на всички страни по делото съдът взе решение да остави само имената на свидетелите за разпит, посочени от защитата на обвиняемите. Сред тях са Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Христо Иванов, Ангел Кунчев, Николай Ненчев, Тодор Кантарджиев, Бойко Пенков и други.

С оглед изброяването на всички свидетели по делото, съдът счете, че те биха могли да бъдат приобщени като граждански ищци в съдебния процес.

В своя защита подсъдимият бивш здравен министър Петър Москов коментира, че не разбира за какво е обвинен и каква е причината за повдигнатото му обвинение. Неговият заместник Адам Персенски посочи, че разбира отчасти обвинителния акт и запази правото си да не дава обяснения за това.

Петър Москов на разпит за ваксините

Петър Москов на разпит за ваксините

Призован е в Столичното следствие заедно със свой заместник

След края на съдебното заседание, адвокат Менко Менков коментира пред журналисти, че най-важните свидетели по делото са тези, които са вземали възловите решения с Република Турция по извършване даренията на ваксините. Свидетелите в обвинителния акт бяха над 220, така че улеснихме значително работата на съда, обясни адвокатът.

"Делото ще върви в кратки темпове и ще приключи бързо каквито са нашите искания", уточни той и допълни, че договорът с Турция за ваксините е един междудържавен договор, който е донесъл само ползи на държавата, с което тя е спечелила пари и здраве.

Спецсъдът разглежда делото срещу Москов и Персенски

Спецсъдът разглежда делото срещу Москов и Персенски

Петър Москов не разбира защо е обвинен

Той добави, че 2/3 от свидетелите са отпаднали, включително и всички осем анонимни, които ще си останат тайна завинаги.

Преди да започне разпоредителното заседание Петър Москов коментира, че го разкарват като мечка из съдилищата, а отговорност трябва да бъде поета от БСП и ДПС, които са подклаждали истерията в парламента.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". 

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.