Състав на Спецсъда даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски по обвинението за вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Съдебният състав прие предявените искови молби от страна на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД и Министерство на здравеопазването като допустими и отговорящи на закона. Според съда исковите молби няма да затруднят наказателното производството и няма да доведат до отлагане на делото.

Москов: Държавата няма механизъм за разпределяне на парите за здраве

Москов: Държавата няма механизъм за разпределяне на парите за здраве

Няма как областен град да остане без многопрофилна болница

Адвокат Цветозар Младенов, представител от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, предяви граждански иск в размер на 427.788.31 лв. и законна лихва от 111.136.30 лв. Адвокат Младенов обясни, че по никакъв начин не желае да натяга допълнително напрежение и акценти по делото. Той обясни, че ако всичко се случва по законов ред и начин, то от фирмата биха подкрепили позицията на всяко едно правителство, което управлява държавата по отношение на дарението на лекарства.
Представителите на Министерство на здравеопазването от своя страна също предявиха граждански иск, в размер на 325.233.87 лв.

Самият Петър Москов коментира пред съда, че знае за какво е обвинен, но не знае защо, тъй като, по думите му, е заварил една национална криза в държавата, която се е опитал да разреши, след като продаде дарените ваксини.

Пред журналисти Москов коментира, че по здрава и смислена човешка логика няма нито финансови, нито медицински причини за обвинението му.
"Достатъчно обидно ми е да слушам някакви хора тука да обясняват за някакви престъпни деяния", отсече той и добави, че знае кой стои зад обвинението и защо стои това обвинение, но не разбира за какво го обвиняват.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Делото срещу Петър Москов за ваксините не тръгна

Делото срещу Петър Москов за ваксините не тръгна

95 тома е делото в Специализирания съд

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитетът на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.