Делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и още 20 негови авери очаквано зацикли. Не е ясно кога апелативните съдии отново ще се съберат да заседават срещу т.нар. наркогрупа „Фирмата".

Причината - неяснотите около здравословното състояние на бившия командос, прострелян пред Съдебната палата, влизайки за предишното заседанието по делото.

По време на днешното заседание д-р Александър Минчев от „Пирогов" представи медицинска експертиза на Баретата, според заключението на която той няма да може да се яви в съдебна зала поне 3 месеца.
Съдът даде следваща дата в средата на май месец, когато да се разгледа редовна съдебно-медицинска експертиза и да стане ясно кога Баретата ще може да присъства на заседанията, респективно кога най-после делото ще тръгне на втора инстанция.

Преди година Софийски градски съд осъди Златомир Иванов на 8 години затвор заради ръководеното на споменатата вече банда. Делото на втора инстанция все още не е тръгнало по различни причини. Последната - стрелбата срещу Баретата на входа на съдебната палата на 29 януари около 9.30 часа - час преди началото на заседанието.

Две седмици след инцидента няма задържани. Имаше подозрения, че поръчител е Росен Дрангов - Капитана, който дължал 3 милиона лева на Баретата. Вътрешният министър Цветан Цветанов побърза да обясни, че двамата наистина са имали неуредени финансови взаимоотношения, но няма доказателства Капитана да стои зад покушението.

От МВР все още пазят в тайна от медиите резултатите от експертизите на таванското помещение, от което снайперистът се прицели в Баретата и го простреля на четири места.

От „Пирогов" пък не смеят да дават прогнози за състоянието му. От няколко дни Баретата вече е в съзнание и диша сам. Лекарите обаче са умерени оптимисти, тъй като състоянието му като цяло остава тежко. Поради тази причина не е изключено Баретата да се влоши рязко и отново да бъде върнат на командно дишане.

След стрелбата по Баретата редиците на „Фирмата" оредяха. Общо девет подсъдими липсваха на днешното заседание.

След заседанието адвокат Марияна Тодорова обясни, че Баретата и семейството му нямат идея кой може да е поръчителят на стрелбата срещу него. Тя обори появилата се преди дни информация, че жената на Златомир Иванов е насочила разследващите към Росен Драгнов – Капитана.

„Аз лично присъствах на разпита й в СДВР и тя такова име не споменавала. Никой от семейството няма идея кой може да е поръчителят”, заяви Тодорва. Тя потвърди, че Драгнов и Иванов са имали неуредени финансови отношения за сумата от около 3 млн. лв. Не става въпрос обаче за лични отношения, а за отношения между фирми на двамата. Какви точно обаче Тодорва не е запозната.

Златомир Иванов също е разпитан в Централна реанимация на „Пирогов”, където се намира все още. Той обаче не е споменал нито името на Росен Капитана, нито на когото и да било друг.