Състав на Софийския градски съд (СГС) разпитва свидетели по делото срещу бившия депутат от ДПС Илия Илиев и съучастника му Иван Тодоров.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал на Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г.

Тогава Илиев и Тодоров са били кандидати за депутати от ДПС.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и, ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастника му Тодоров.

Бивш депутат на ДПС отива на съд за купуване на гласове

Бивш депутат на ДПС отива на съд за купуване на гласове

В съда е внесен обвинителен акт срещу Илия Илиев и Иван Тодоров

Припомняме, Илия Илиев е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ през 2007 г. Там бе председател на постоянната комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове.

Той е известен с репликата си от 28 септември 2011 г., произнесена при напрежение в циганските квартали на София - Факултета, Филиповци и "Христо Ботев" срещу мирно протестиращи граждани: "Те да се радват, че ние укротяваме хората и не сме тръгнали и ние натам. Защото, ако тръгнем 2000 човека и ние в центъра не искам да си представям какво може да стане.".

Освен сегашните обвинения, през 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Илиев, който вече бе депутат. Причината - когато е бил общински съветник паралелно с обществената дейност е контролирал три търговски дружества чрез подставени лица.

Тогава Илиев бе съден заедно с транспортния зам.-министър Антон Гинев за източване на НКЖИ.